Economievogelgriep

Vogelgriep in Renswoude, vervoersverbod van kracht

Op een leghennenbedrijf met uitloop in de Utrechtse gemeente Renswoude is zaterdag vogelgriep vastgesteld. De 65.000 kippen worden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geruimd om te voorkomen dat het besmettelijke virus zich verspreidt.

13 November 2023 11:08Gewijzigd op 13 November 2023 11:29
Tot 10 kilometer van het besmette bedrijf in Renswoude geldt sinds zaterdag een vervoersverbod voor pluimvee en eieren (archieffoto). beeld ANP, Sem van der Wal
Tot 10 kilometer van het besmette bedrijf in Renswoude geldt sinds zaterdag een vervoersverbod voor pluimvee en eieren (archieffoto). beeld ANP, Sem van der Wal

Volgens het ministerie van LNV liggen binnen 1 kilometer rond het besmette bedrijf nog twee andere pluimveebedrijven. Die worden door de NVWA gescreend en bemonsterd op vogelgriep. In een straal van 3 kilometer liggen 31 pluimveebedrijven. Alle genoemde bedrijven worden de komende tien dagen gevolgd.

Binnen 10 kilometer van het getroffen bedrijf geldt per direct een vervoersverbod voor vogels, eieren en mest. In dit gebied zijn 202 andere bedrijven met pluimvee. In de Gelderse Vallei en op de Veluwe geldt ook weer de ophokplicht, die daar met ingang van 3 november –als laatste regio’s in Nederland– juist was ingetrokken.

Teleurstelling

Voorzitter Kees de Jong van de LTO-vakgroep Pluimveehouderij noemt de nieuwe uitbraak, de eerste sinds eind juli, een forse teleurstelling. „Heel jammer zo kort na de opheffing van de ophokplicht, maar terecht dat de dieren nu weer naar binnen moeten.”

De Jong vindt niet dat de ophokplicht in de nu getroffen regio achteraf te snel is opgeheven. „In de rest van Nederland was dat al maanden eerder gebeurd. In de Gelderse Vallei en op de Veluwe moesten de kippen nog wel binnenblijven omdat hier zoveel pluimveehouderijen zitten.”

Bij een onverhoopte uitbraak is er in een pluimveedicht gebied meer kans op verspreiding van het virus. Toch is dat de afgelopen jaren niet gebeurd, en dat vindt De Jong een „groot compliment” voor de overheid, de NVWA en de sector. „De situatie van 2003 heeft zich niet meer voorgedaan.” In dat jaar verspreidde de vogelgriep zich in hoog tempo tussen pluimveehouderijen onderling.

Onderzoek

Of de uitbraak van zaterdag het gevolg is van het feit dat de kippen van de boer weer buiten liepen, weet De Jong niet. Onderzoek moet dat nog uitwijzen. Hij sluit het echter niet uit.

Intussen zijn de gevolgen van de nieuwe uitbraak volgens hem voor pluimveehouders relatief beperkt. Voor vrije uitloopeieren geldt nu nog dat die (beter betaalde) status vervalt als de kippen langer dan zestien weken opgehokt zitten, maar de Europese Unie heeft inmiddels besloten dat die maatregel binnen enkele weken vervalt. Net als voor biologische eieren geldt dan dat de eieren hun status behouden zolang de overheid de ophokplicht instandhoudt.

De export van pluimveevlees krijgt wel met beperkingen te maken, omdat Nederland zijn pas herwonnen AI-vrije status verliest. AI staat voor aviaire influenza, de Latijnse naam voor vogelgriep. „Sommige landen buiten de EU gooien dan de grenzen dicht”, zegt De Jong.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Vogelgriep

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer