Kerk & religieReportage

IRS belicht op ontmoetingsdag werk onder Polen: „Evangeliseren is lange weg”

„We hebben meer gemeenschappelijk met rooms-katholieken dan verschillend.” Dat stelde voorganger Pedro Snoeijer zaterdag op de ontmoetingsdag van Stichting in de Rechte Straat (IRS) in Gorinchem. „De verschillen zijn wel zo belangrijk dat we daar niet omheen kunnen, maar we mogen nooit vergeten dat we een gemeenschappelijke traditie hebben.”

Huig de Koning
23 March 2024 17:12
Ongeveer 160 mensen bezochten zaterdag in Gorinchem de ontmoetingsdag van Stichting in de Rechte Straat (IRS). beeld VidiPhoto
Ongeveer 160 mensen bezochten zaterdag in Gorinchem de ontmoetingsdag van Stichting in de Rechte Straat (IRS). beeld VidiPhoto

Stichting in de Rechte Straat had haar landelijke ontmoetingsdag in de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem georganiseerd rondom het thema ”Het Evangelie voor Polen”. Ongeveer 160 bezoekers kwamen op de bijeenkomst af.

„In Polen is meer dan 90 procent van de bevolking rooms-katholiek”, zo begon Pedro Snoeijer, voorganger van de Biblisch Reformierte Gemeinde in Görlitz in Duitsland, op de grens met Polen, zijn verhaal. „In de praktijk ziet dat er heel anders uit, velen hebben er niets mee.” In Polen is niet meer dan een half procent van de bevolking protestants. „De protestanten zijn onderling heel erg verdeeld.”

Augustinus

Het doel van het blad Augustinus, dat onder meer in het Pools wordt uitgegeven, is om protestanten toe te rusten om hun geloof beter te begrijpen. „Voorgangers hebben geen of bijna geen opleiding.”

Rooms-katholiek zijn in Polen is heel breed, zo legde Snoeijer uit. Voor sommigen hoort het rooms-katholicisme bij de nationale identiteit, maar zij bezoeken nooit een kerk. Anderen bezoeken regelmatig een mis en sommigen zijn heel serieus.

Een probleem is dat rooms-katholieken vaak niet het Woord lezen.  „Omdat zij denken dat zij het niet kunnen en dat je dat maar beter aan de priesters kunt overlaten. Het Woord zelf gaan lezen, is een heel grote stap.”

Het blad Augustinus is ook bestemd voor evangelisatiemateriaal voor het werk onder rooms-katholieken. Gemeenten gebruiken het en het wordt door mensen gebruikt als materiaal voor hun eigen Bijbelstudies. „Op de plekken waar voor mensen geen gezonde gemeente is, komen zij bij elkaar en kunnen zij het materiaal van Augustinus gebruiken.”

Charismatisch

In de Rooms-Katholieke Kerk zijn er mensen van wie je wel kunt zeggen dat ze geloven, zo gaf Snoeijer. „Er zijn daadwerkelijk mensen die op zoek zijn.”

Dat merkt Snoeijer ook in zijn gemeente te Görlitz-Zgorzelec, op de grens tussen Polen en Duitsland. „Er is interesse in het Woord van God en naar de gereformeerde leer.” De meeste protestanten in Polen zijn charismatisch. Zij accepteren de uitverkiezing en de soevereiniteit van God niet. „Maar er zijn wel degelijk mensen geïnteresseerd.”

De gemeente van Snoeijer is tweetalig. Er klinkt zowel Duits als Pools. De Poolse cultuur is echt anders dan de Nederlandse en Duitse cultuur, zo gaf Snoeijer aan. Als een Nederlandse werkgever zijn Poolse werknemer een Bijbel geeft, zal hij of zij die altijd accepteren. „Het is een heel hiërarchische cultuur.”

Dat is belangrijk, zo gaf Snoeijer aan. „Ze zullen het dankbaar aannemen, maar het betekent niet dat ze ook echt dankbaar zijn.” Van belang naast de cultuur is de taal. „Het Pools is geen makkelijke taal, maar als je een paar zinnen Pools spreekt, heb je de moeite genomen om iets te doen, daarmee open je deuren.”

Gastvrijheid is heel belangrijk voor Polen; nodig dus mensen uit voor een maaltijd

Evangeliseren of verkondigen is een lange weg, zo gaf Snoeijer aan. „Als wij willen verkondigen, moeten wij een relatie aangaan met die mensen. Gastvrijheid is heel belangrijk voor Polen. Nodig dus mensen uit voor een maaltijd.”

Belangrijk in het gesprek met rooms-katholieken is om te beginnen met wat we gemeenschappelijk hebben. „Bijvoorbeeld het geloof in de opstanding en in Jezus.”

Panelgesprek

Ds. P.D. Teeuw, voorzitter van IRS, opende de bijeenkomst met een meditatie aan de hand van Markus 4: 35 tot 41. Het panelgesprek vond plaats onder leiding van Huib de Vries, redacteur van het Reformatorisch Dagblad. Hij stond stil bij „wat voor mensen Polen zijn, of Polen veranderen hier in Nederland, hoe je ze kunt bereiken met het Evangelie en hoe je dat het beste kunt doen”.

Het christelijk jongerenkoor Cantica Nova bracht psalmen, lijdens- en paasliederen ten gehore.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Evangelisatie

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer