Wie metselt het beste muurtje? Vmbo’ers gaan de strijd aan in Den Bosch
De een schikt een bos bloemen, de ander lapt een lekke autoband, een derde metselt een muurtje. Honderden leerlingen van vmbo en mbo uit heel Nederland strijden in de Brabanthallen in Den Bosch om de beste te zijn in hun vak.
Met een soort boor schaaft een jongeman donderdag de binnenkant van een autoband bij. Zo maakt de vmbo’er de band gereed voor reparatie. Andere jongens zijn ook aan het klussen tussen vier auto’s. Een paar leerlingen inspecteren een interieurfilter. Wie is de beste vakman of vakvrouw van het vmbo en het mbo? Diverse teams van scholen uit Nederland strijden donderdag en vrijdag in de Brabanthallen tijdens deze zogeheten Skills The Finals om de hoogste eer. Ook leerlingen van verschillende reformatorische scholen zetten hun beste beentje voor.
Talenten
Aan de zijlijn van het wedstrijdvak Mobiliteit en Transport volgt Chris Duijzer, die aan het Calvijn College (locatie Krabbendijke Kerkpolder) Produceren, Installeren en Energie (PIE) doceert, de verrichtingen van zijn leerlingen Michael van Essen en Marius de Vos. Auto’s zijn voor de in werkkledij gestoken tieners hun lust en hun leven.
Duijzer is blij dat doeners centraal staan tijdens het evenement in de Brabanthallen. „Zeker ook reformatorische scholen zouden meer waardering moeten geven aan jongeren die graag met hun handen bezig zijn. Sommige vmbo’ers hebben vaak te horen gekregen dat ze niet de beste zijn van de klas, op het gebied van bijvoorbeeld taal en rekenen. Maar laten we focussen op talenten die jongeren wel hebben. Ik denk aan een jongen die veel moeite heeft met lezen. Thuis op het erf staan een paar Golfjes. Die jongen is in staat om samen met zijn vader de versnellingsbak uit zo’n auto te halen en er een andere in te zetten.”
Refoscholen zouden jongeren die met hun handen werken meer moeten waarderen
Beroerte
Vmbo’ers Marilynn van den Broek en Ciska van Rijssen, leerlingen van de Jacobus Fruytier scholengemeenschap, gingen donderdag de strijd aan in hun vakgebied zorg en welzijn. De meiden moesten een weekplanning maken voor enkele jonge mensen die lijden aan de gevolgen van een beroerte. „Ze zitten in een rolstoel, dus het was best lastig om geschikte activiteiten te bedenken. We hebben bijvoorbeeld paardenknuffelen in onze planning gezet.”
Vmbo’ers William Drost en Rick Kampert, ook leerlingen van de Jacobus Fruytier scholengemeenschap, moesten donderdag in een paar uur een zonnepaneel aansluiten. „Leuke opdracht, het ging goed”, zegt William na afloop. „Het meest lastig vond ik de tijdsplanning maken.” De boerenzoon uit Kootwijkerbroek wil het liefst trekkermonteur worden.
Er is een schreeuwend tekort aan vaklui die met hun handen werken. Dat geluid hoor je om de haverklap in de Brabanthallen. Zo zit de bouw te springen om metselaars, zegt metselinstructeur Arthur Gofers, werkzaam bij Bouwmensen, een vereniging van bouw- en infra-opleidingsbedrijven. In zijn stand probeert hij jongeren te interesseren voor een baan in de bouw. Naast hem smeert een jongen ter oefening onwennig een klodder specie op een baksteen. „Als metselaar kun je een goede boterham verdienen”, zegt Gofers. Hij ontkent niet dat een metselaar in verhouding lichamelijk zwaar werk heeft, maar wijst erop dat bouwvakkers minder hoeven te sjouwen dan voorheen.
Tuinen
De boomlange Huub van Aar van de „groenblauwe” scholengroep Yverta probeert jongeren warm te maken voor het hoveniersbestaan. Naast hem kruipt een jongen in een simulator van een graafmachine. Verderop staan rododendrons met kluiten aarde naast een tuinhuisje in aanbouw. „Het mooie van ons groene vak wordt niet altijd gezien”, zegt Van Aar. Hoveniers maaien niet alleen maar saaie lappen gras, maar kunnen zich ook uitleven op „tuinen van twee, drie ton” met vijvers en exotische planten, legt hij uit. „Onze leerlingen leren van duizend planten de Latijnse naam.”
In een discoachtige setting worden de vmbo-winnaars donderdagmiddag gepresenteerd. Bij het onderdeel Economie en Ondernemen -een van de tien categorieën- slepen Amy van den Hoek en Jurian de Jong van het Wartburg College de eerste prijs in de wacht.
In de Brabanthallen is ook ruimte voor vertier. Jongeren kunnen bijvoorbeeld gamen, een spijker in een boomstam slaan of meedoen aan een wedstrijdje krukje in elkaar zetten. En de gratis popcorn is niet aan te slepen.