Buitenland
Poetin wint verkiezingen officieel met 87,28 procent van stemmen

De Russische president Vladimir Poetin (71) heeft volgens de officiële uitslagen de presidentsverkiezingen gewonnen met 87,28 procent van de stemmen, meldt de kiesraad, nadat alle stemmen waren geteld. Van de stemgerechtigden zou 77,44 procent zijn gaan stemmen.

De communist Nikolaj Charitonov behaalde 4,31 procent en was daarmee de tweede keuze van de kiezers volgens de uitslagen. De centrumrechtse liberaal Vladislav Davankov en de ultranationalist Leonid Sloetski eindigden op de derde en vierde plaats.

Poetin blijkt in de Kaukasische deelrepubliek Tsjetsjenië bijna alle uitgebrachte stemmen te hebben gekregen. Daar was ook de opkomst extreem hoog (97 procent). Andere gebieden waar zo massaal op Poetin is gestemd, zijn volgens persbureau RIA Novosti Kabardië-Balkarië dat ook in de Kaukasus ligt, de Oost-Oekraïense provincies Donetsk en Loehansk en de aan Mongolië grenzende autonome republiek Toeva.

Er zouden zich voor deze stembusgang meer dan dertig kandidaten hebben aangemeld, maar slechts vier werden door de kiescommissies geschikt bevonden. Opposanten van het beleid van het Kremlin hebben niet mee kunnen doen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer