Binnenland
CNV wil sneller handhaving voor gedetacheerde arbeidsmigranten

Vakbond CNV vindt dat de overheid sneller moet handhaven op wantoestanden bij arbeidsmigranten die in Nederland gedetacheerd worden door bedrijven uit andere EU-landen. De Adviesraad Migratie stelt in een woensdag verschenen rapport dat gedetacheerde arbeidsmigranten een groot risico lopen om hier als derderangsburger behandeld te worden. „Minister Van Gennip moet de onmenselijke behandeling van arbeidsmigranten zo snel mogelijk beëindigen”, stelt CNV.

ANP

Via de constructie met detachering werken mensen van binnen of buiten de EU in Nederland, maar voor een bedrijf uit een ander Europees land. Volgens de Adviesraad is daardoor vaak onduidelijk wat de rechten van zulke arbeidsmigranten zijn en ligt uitbuiting op de loer. Zo zijn gedetacheerde migranten in veel gevallen afhankelijk van hun werkgever voor onderdak. Ook lopen zij volgens de raad het risico niet het loon, de sociale zekerheid en arbeidsvoorwaarden te krijgen waar zij recht op hebben. De Adviesraad vindt dat dergelijke constructies in sommige sectoren uitgesloten moeten worden. Ook wordt het kabinet aangeraden malafide werkgevers harder aan te pakken en op internationaal niveau betere afspraken te maken.

CNV-voorzitter Piet Fortuin zegt „geschokt” te zijn door de bevindingen uit het rapport over arbeidsmigranten. Volgens Fortuin gaat het om mensen „met een hoog risico op dakloosheid of uitbuiting door constructies via Polen of Litouwen. Werkgevers die hieraan meewerken moeten zich ook diep schamen.”

Fortuin stelt dat de overheid snel werk moet maken van handhaving van misstanden bij arbeidsmigranten. Een wet van demissionair minister Van Gennip (Sociale Zaken) die de regels voor uitzendbureaus aanscherpt, gaat naar verwachting in 2026 in. In de nieuwe situatie moeten de bureaus onder meer een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) indienen en een waarborgsom van 100.000 euro overmaken. CNV vindt echter dat die maatregelen te lang op zich laten wachten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer