Jeugdzorg: extra geld lost structurele problemen niet op
Het extra geld voor de jeugdzorg helpt op korte termijn, maar Jeugdzorg Nederland ziet dat de problemen worden doorgeschoven naar de toekomst. Volgens de branchevereniging is het een tijdelijke oplossing voor een structureel probleem. Het kabinet heeft in de voorjaarsnota bijna 3 miljard euro vrijgemaakt voor gemeenten de komende twee jaar. Het grootste deel hiervan is bestemd voor de jeugdzorg.
Directeur Leon Noorlander vindt het onbegrijpelijk dat „het kabinet nog steeds niet breed investeert in de toekomst van kwetsbare kinderen en gezinnen”. Hij wijst erop dat 1 op de 7 kinderen gebruikmaakt van jeugdzorg. Om de instroom in de jeugdzorg omlaag te brengen, moet volgens hem worden geïnvesteerd in de veerkracht en bestaanszekerheid van kinderen en gezinnen.
Noorlander vindt het onverteerbaar dat het kabinet vanaf 2028 een eigen bijdrage wil voor mensen die jeugdzorg nodig hebben. „Het kan niet zo zijn dat kwetsbare kinderen en gezinnen hierdoor zorg gaan mijden.”
Ook FNV Jeugdzorg is daar op tegen. „Een eigen bijdrage is een drempel voor hulp - en dus onacceptabel”, zegt FNV-bestuurder Maaike van der Aar. „Als jeugdzorg iets níet nodig heeft, is het meer bureaucratie en meer uitsluiting. Kinderen hebben recht op hulp. Punt.”
Ook wijst de vakbond erop dat nog niet vaststaat dat het geld dat gemeenten erbij krijgen daadwerkelijk naar de jeugdzorg gaat omdat het niet geoormerkt is. „Dat betekent in de praktijk: vechten om iedere euro”, zegt Van der Aar. „We willen niet strijden met collega’s van het zwembad of de Wmo. Maar door het niet te oormerken, worden we gedwongen die strijd tóch te voeren.”