Binnenland

Tbc-patiënten hoesten vaker niet dan wel, ontdekken onderzoekers

Hardnekkig hoesten geldt als een van de belangrijkste symptomen van tuberculose (tbc), maar 80 procent van de patiënten blijkt helemaal niet zo’n stevige aanhoudende hoest te hebben. Een groot deel van de mensen met tbc-infecties (62,5 procent) hoest zelfs helemaal niet, ontdekten onderzoekers van Amsterdam UMC en het Amsterdam Institute for Global Health and Development (AIGHD). Ze analyseerden gegevens van meer dan 600.000 mensen in Afrika en Azië.

ANP
13 March 2024 09:22Gewijzigd op 13 March 2024 11:17

Hoogleraar Frank Cobelens vermoedt dat dit een belangrijke reden is waarom het in diverse landen niet goed lukt om het aantal tbc-besmettingen terug te dringen. „Een hardnekkige hoest is vaak het beginpunt voor een diagnose, maar als 80 procent van de mensen met tbc deze niet heeft, betekent dat geen, of een latere diagnose. Die komt dan waarschijnlijk pas nadat de tbc zich al verder verspreid heeft naar anderen”, legt de onderzoeker uit.

Tbc wordt veroorzaakt door een bacterie. De ziekte komt in Nederland relatief weinig meer voor. Een tbc-infectie is goed te behandelen met medicijnen. Zonder behandeling kan de ziekte echter ernstige infecties veroorzaken en zelfs dodelijk zijn.

De Amsterdamse onderzoekers pleiten ervoor om in landen waar dat nog niet gebeurt meer in te zetten op screening met röntgenfoto’s. Ook zouden er goedkopere en makkelijker te gebruiken tests moeten komen.

Symptomen van tbc zijn verder ’s nachts veel zweten, verlies van eetlust, afvallen, moeilijk ademhalen en koorts. Een kwart van de patiënten heeft echter geen van die typische tbc-symptomen. Bij vrouwen is dat vaker het geval dan bij mannen.

In onderzocht slijm van een kwart van de patiënten zonder hardnekkige hoest bleek wel een grote hoeveelheid bacteriën te zitten. „Dit betekent dat die groep waarschijnlijk zeer besmettelijk is”, zeggen de wetenschappers. Ze hebben hun resultaten gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Infectious Diseases.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer