RD-boekentop 100: Anne van der Bijl, Gerda Ronhaar en Piet Prins scoren
De tweede editie van de RD-boekentop 100 laat zien: klassiekers van auteurs als Bunyan en Bé Nijenhuis blijven hoog gewaardeerd, maar nieuwe titels doen het ook goed. En Snuf scoort bij de jeugd.
Deze zaterdag verschijnt een speciaal RDMagazine over lezen. Daarin staat ook de tweede editie van de RD-boekentop 100. Die is samengesteld aan de hand van persoonlijke top 10’s die lezers de afgelopen maanden in konden sturen. Bijna 800 lezers deden dat.
Ruim anderhalf jaar geleden verscheen de eerste editie van de RD-boekentop 100. Daarin stonden kinderboeken, literaire werken en theologische titels vrolijk door elkaar. ”Pluk van de Petteflet” van Annie M.G. Schmidt werd omringd door ”Hoe God verdween uit Jorwerd” van Geert Mak en ”De grote scheiding” van C.S. Lewis. Dat voelde toch een beetje vreemd. De redactie kreeg de vraag: Kunnen jullie niet een aparte lijst voor kinderboeken maken?
Dat kunnen we. Daarom staat er in RDMagazine behalve een volwassenentop 100 ook een jongerentop 50 (13-18 jaar) en een kindertop 50 (tot en met 12 jaar).
Nieuwe titels
In de top 100 zijn sommige titels enorm gestegen ten opzichte van de eerste editie, andere zakten flink. Maar ”De Christenreis” van John Bunyan bleef standvastig bovenaan staan. En ”De tornado” van Bé Nijenhuis schoof een plekje omhoog, van 3 naar 2.
Opvallend is bijvoorbeeld de stijging van ”Een zeker man had een vijgenboom” van Monica Nieuwenhuijse-Thijssen. Die gaat van 10 naar 3. De relatief recent uitgegeven roman over christenvervolging spreekt RD-lezers blijkbaar aan. Een klassieker als Augustinus’ ”Belijdenissen” (stond op nummer 2) zakt juist twaalf plaatsen. En de ”Redelijke Godsdienst” van Wilhelmus à Brakel gaat van 6 naar 20. ”De kronieken van Narnia” van C.S. Lewis zakte niet uit de top 10 (van 4 naar 7).
Twee nieuwe titels staan er in de top 5. Op 4 staat ”Gods smokkelaar” van Anne van der Bijl en op 5 staat ”Zachtmoedig en nederig van hart” van Dane C. Ortlund. Deze boeken zijn recent uitgegeven en worden dus bijzonder goed gewaardeerd.
In december 2022 verscheen in de serie Puriteinse Klassieken een nieuwe uitgave van ”De Heilige Oorlog” van John Bunyan. Vermoedelijk heeft dat eraan bijgedragen dat deze titel tien plaatsen is gestegen, van 19 naar 9. Een andere opvallende stijger is ”De vrouw met het Boek” van M.A. Mijnders-Van Woerden (van 17 naar 6).
In de top 10 staan verder ”De engelen van Elisabeth” (stijgt van 20 naar 8) en ”De keuze” van Edith Eva Eger (stijgt van 29 naar 10).
De Duiventil
De jongerentop 50 telt maar liefst veertien series. In veel top 10’s werden een of meerdere delen van een serie genoemd. Om de lijst overzichtelijk te houden, is ervoor gekozen om (in de meeste gevallen) de losse titels bij elkaar op te tellen en alleen de serienaam in de lijst op te nemen.
Bovenaan staat ”De Duiventil”, een negendelige serie van Gerda Ronhaar. Daaronder komen twee niet-christelijke series: ”De Grijze Jager” (twintig delen) en ”Broederband” (negen delen) van John Flanagan. Op nummer 5 staat de christelijke allegorie ”De kronieken van Narnia” (zeven delen) van C.S. Lewis.
Opvallend is de populariteit van auteur Mirjam Schippers. Tien van haar boeken haalden de jongerentop 50. Thea Zoeteman-Meulstee en Hans Mijnders doen het met zes en vijf noteringen ook goed.
Klassiekers als ”De brief voor de koning” van Tonke Dragt, ”Kruistocht in spijkerbroek” van Thea Beckman, ”Reis door de Nacht” van Anne de Vries en ”Koning van Katoren” van Jan Terlouw zijn weinig verrassende namen uit de lijst. Daarentegen is het boek ”Guinness World Records” een vreemde eend in de bijt.
Snuf de hond
Ook onder kinderen zijn series mateloos populair. Ze maken de eerste zeven plekken van de kindertop 50 uit. En ”Snuf de hond” (9 delen) is overduidelijk het meest favoriet. De boekenserie van Piet Prins werd ongeveer twee keer zo vaak genoemd als ”Dolfi en Wolfi” (29 delen), die op plek twee staat.
Opvallend is dat behalve ”Snuf de hond” ook andere oude titels het erg goed doen. Neem ”Arendsoog” (nummer 4), geschreven door vader Jan Nowee en zoon Paul Nowee. Het eerste van de 63 delen verscheen in 1935. ”Dik Trom” (6 delen) zag het levenslicht in 1891, maar is nog bekend genoeg voor de vijfde plaats.
Het is bijzonder dat sommige boeken in de lijst een behoorlijk hoog niveau hebben. John Flanagan en Rob Ruggenberg horen meer thuis in de jongerenlijst – waar ze ook staan. Vermoedelijk zijn er veel 12-jarige inzenders geweest.
Flanagan en Ruggenberg zijn geen christelijke schrijvers, wat voor enkele andere auteurs in de lijst ook geldt. Maar over het algemeen bestaat de top 50 vooral uit christelijke boeken. Ook stichtelijke titels als ”Jessica’s eerste gebed” van Hesba Stretton, ”Een jongen uit Stavenisse” van C. Visser-Sluiter en ”Breed óf smal” van ds. J. de Kok staan erin.