Buitenland
Honderden schoolkinderen ontvoerd in Nigeria

In het noordwesten van Nigeria zijn meer dan 280 Nigeriaanse scholieren ontvoerd. Dat meldden Nigeriaanse en internationale media.

Mensen verzamelen zich rond een gebied waar gewapende mannen schoolkinderen ontvoerden in de Nigeriaanse plaats Kuriga. beeld AFP
Mensen verzamelen zich rond een gebied waar gewapende mannen schoolkinderen ontvoerden in de Nigeriaanse plaats Kuriga. beeld AFP

Minstens 312 leerlingen en een directeur zijn donderdag op klaarlichte dag ontvoerd toen gewapende mannen een school in de plaats Kuriga binnenvielen. Dat schreef de onafhankelijke Nigeriaanse krant Daily Trust. De krant baseert zich op ambtenaren van de school en leiders van de gemeenschap, die dit aan de gouverneur van het gebied hebben overgebracht. Het zou gaan om 187 leerlingen van middelbare schoolleeftijd en 125 jongere leerlingen.

Een leraar die samen met anderen aan de ontvoering ontsnapte, zei dat 25 van de leerlingen van de lagere school zijn teruggekeerd. Hierdoor zijn er nog 287 leerlingen en het schoolhoofd in hechtenis van de bandieten.

Tientallen gewapende mannen op motoren zouden de school hebben overvallen tijdens de dagopening. Een kind zou gewond zijn geraakt en een burgerwacht werd gedood.

Uit praktisch elk gezin zou een kind zijn ontvoerd en de autoriteiten zeggen alles in het werk te stellen om de ontvoerden terug te krijgen. „Er is geen kind dat we niet terug zullen halen”, zegde de gouverneur toe.

Het is nog onduidelijk wie er achter de ontvoeringen zit. Het 
kidnappen van mensen komt vaker voor in Nigeria, met name in het noordwesten. Bendes hebben daar de afgelopen jaar duizenden ontvoerd, waaronder veel schoolkinderen. Voor gewapende groepen is het een verdienmodel, omdat ze veel losgeld vragen voor de vrijlating van ontvoerden. Sinds 2022 is het verboden om losgeld te betalen aan ontvoerders, op straffe van 15 jaar cel. Volgens de BBC is voor deze misdaad nog niemand veroordeeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer