Buitenland
Spaanse partijen akkoord over amnestiewet Catalaanse separatisten

De Spaanse regeringspartijen hebben een akkoord bereikt met twee Catalaanse partijen over een amnestiewet voor Catalaanse separatisten, melden Spaanse media. In januari stemden de Catalanen nog tegen een wetsvoorstel, waardoor ook de coalitie van premier Pedro Sánchez weer onzeker leek.

ANP

De Catalaanse partijen Junts en ERC hebben hun steun aan die coalitie beloofd in ruil voor de amnestiewet. Maar de parlementariërs van Junts vonden dat de eerste versie daarvan niet ver genoeg ging. Ze wilden dat een clausule uit de wet werd gehaald die zou betekenen dat sommige van terrorisme verdachte separatisten niet in aanmerking komen voor amnestie. Het is nog onduidelijk of dat nu uit de tekst gehaald is.

De regering maakt donderdag pas de tekst van de nieuwe amnestiewet bekend. Diezelfde dag stemt het parlement over het voorstel. Sánchez benadrukt dat de wet in elk geval „constitutioneel” is en voldoet aan de Europese wetten.

De amnestie voor separatisten roept veel weerstand op in Spanje en leidde tot grote protesten. Sánchez wordt verweten dat hij alleen maar een deal met de Catalanen heeft gesloten omdat hij koste wat het kost aan de macht wilde blijven. Daarvoor heeft hij de steun van Junts en ERC nodig. Sánchez benadrukt dat een overeenkomst met de Catalanen goed is voor de eenheid van het land.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer