De Evangelische Kerk in Hessen en Nassau (EKHN) voert campagne voor de blijvende bescherming van de zondag als vaste rustdag in Duitsland. „Er is geen dag waarop zoveel saamhorigheid wordt beleefd als op zondag”, aldus de EKHN.
In diverse recente artikelen op haar website besteedt de EKHN aandacht aan de betekenis van de zondag. Zij doet dat in de aanloop naar de Internationale Dag van de Vrije Zondag op 3 maart.
„Op zondag is er tijd voor ontspanning, activiteiten met familie en vrienden, en ook voor het bijwonen van kerkdiensten”, aldus de Duitse kerkgemeenschap. „Een vrije zondag versterkt daarom het sociale leven.”
De EKHD signaleert dat de vrije zondag steeds meer onder druk staat. Het gaat daarbij onder meer om plannen van het parlement in Hessen om de opening van zogeheten minimarkten op zon- en feestdagen toe te staan. „Veel mensen werken nu al op zondag: in ziekenhuizen, de zorg, de catering, de politie en vele andere gebieden. Zij houden het openbare leven draaiende en verdienen onze dank. Er gaan echter steeds meer stemmen op om de werktijden te liberaliseren en de zondag open te stellen voor het bedrijfsleven. De EKHN zet zich ervoor in dat de zondag voor zoveel mogelijk mensen vrij blijft.”
De kerk, die deel uitmaakt van de in 2006 in Duitsland opgerichte Alliantie voor een Vrije Zondag, wijst zowel op de historische als de Bijbelse betekenis van de zondag. „God Zelf rustte op de zevende dag van het werk van de schepping. Dit is wat de Bijbel zegt. God geeft ons ook dit geschenk van een vrije dag. Zes dagen lang mogen en moeten we werken en al onze taken afmaken, maar op één dag in de week moeten we even afstand nemen van ons dagelijks leven.”
Het geschenk van de zondag „schept ruimte en herinnert ons aan God”, aldus de EKHN. „Het verdiept ons leven en maakt ons duidelijk dat het leven meer is dan werken en consumeren. We worden door God geliefd en bevestigd zonder voorwaarden vooraf, zonder dat we er iets voor hoeven te doen. Wat voor iedereen vanzelfsprekend is als mens en nuttig voor het leven, is diep geworteld in de joods-christelijke traditie: een succesvol leven heeft rust nodig. Dit is wat God voor ons wil.”
De EKHN noemt de zondag zelfs in tijden van afnemende christelijke tradities „een spoor van het heilige, een spoor van God in het dagelijks leven. Laten we dit geschenk eren, het waarderen en het opnieuw vieren.”
Eerder deze maand stelde de Evangelische Kerk in het Rijnland nog dat de eredienst niet langer op zondagochtend hoeft plaats te vinden. Vrijdag- of zaterdagmiddag zou ook een optie zijn, of een ander moment „dat beter past bij het levensritme van de mensen, dat in de loop van de decennia is veranderd”.