Rijkswaterstaat begint komende maand met de aanleg van een tijdelijke brug voor de bewoners van woonboten aan de Stuwweg in de wijk Bosscherveld in Maastricht. Begin dit jaar bezweek een deel van een dam in het kanaal waaraan zij wonen door hoogwater en sterke stroming van de Maas. Daarna sloeg een woonboot los, die schade veroorzaakte aan de gewone brug over het water. De ongeveer zeventig bewoners moeten met een veerpontje van hun aanlegplaats naar de vaste wal en omgekeerd.
Rijkswaterstaat wilde volgens een woordvoerster eerst de losgeslagen woonboot verwijderen, die muurvast zit onder de kapotte brug. Maar daarvoor is veel materieel nodig, terwijl het gebied waar gewerkt moet worden maar heel klein is. Omdat het voor de woonbootbewoners belangrijk is dat zij snel van de tijdelijke veerverbinding af zijn, is besloten de planning aan te passen.
De dienst haalt nu eerst een nooddam in het water weg. Die werd in januari gebouwd om de aanleg van een tweede, veel steviger nooddam te ondersteunen. De stenen van de nooddam die wordt afgebroken worden gebruikt om de tijdelijke brug inclusief een toegangsweg te kunnen bouwen. De nooddam die blijft liggen is volgens Rijkswaterstaat zo stabiel dat die langere tijd kan functioneren. De dam in het kanaal is een waterkering in de Maas. De nooddam heeft sinds de aanleg al twee keer zeer hoogwater in de Maas weerstaan, aldus de dienst.
Rijkswaterstaat kan nog niet zeggen hoe lang het hele karwei gaat duren. Als de tijdelijke brug klaar is wordt alsnog de losgeslagen woonboot weggehaald, zodat daarna de oorspronkelijke brug gerepareerd kan worden. Ook de echte dam in het kanaal moet nog hersteld worden. Bewoners van de woonboten mochten vanaf vorige week weer naar huis.