Het rapport van de parlementaire-enquêtecommissie over de fraudeaanpak van de overheid zal bij „de diverse titels” in de media aanleiding kunnen zijn om het eigen optreden te evalueren. Dat verwacht secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Het rapport stelt dat de media vaak te veel aandacht hebben „voor ophef en conflict en minder voor het inhoudelijke debat”.
Volgens de commissie hebben journalisten onevenredig vaak over fraude met sociale zekerheid geschreven. „Sociale zekerheid werd synoniem voor fraude”, staat in het rapport. Kamerleden springen hier vaak weer op in, waardoor pers en parlement „het slechtste in elkaar naar boven” halen en een „papegaaiencircuit” ontstaat.
„Het lijkt me niet onze rol om hierin ‘de media’ in zijn algemeenheid te verdedigen of mee te gaan in het aanwijzen van de journalistiek als medeaanstichter van de problemen”, zegt Bruning. Volgens hem is iedere journalist en titel zelf verantwoordelijk voor zijn publicaties. „Wel ben ik ervan overtuigd dat dit rapport ook bij de diverse titels met interesse zal worden gelezen.”
Het Genootschap van Hoofdredacteuren reageert niet op het rapport, laat het secretariaat weten. „Dit is meer een onderwerp waar individuele hoofdredacteuren op kunnen reageren.”