Binnenland
Veel extra verlichting bij asielhotel Albergen

De verlichting op het terrein en in de directe omgeving van het nog te openen asielzoekerscentrum in het Twentse Albergen (gemeente Tubbergen) wordt flink uitgebreid, zodat omwonenden en ook bewoners van het azc zich veiliger voelen. Ook gaat een aantal ingangen van het voormalige hotel dicht om het toezicht te verbeteren. Dat staat in het veiligheidsplan dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor het azc heeft gemaakt. Het plan is deze week besproken met burgemeester Anko Postma van Tubbergen en met politie en justitie.

Het COA kocht hotel ’t Elshuys in Albergen in 2022 met de bedoeling er driehonderd asielzoekers onder te brengen. Dat leidde tot een storm van kritiek in het kleine dorp. Een aantal inwoners is nog steeds niet blij met de komst van het azc. Uiteindelijk is besloten het aantal plaatsen te halveren en geen woonunits op het terrein te bouwen. Ook krijgt de gemeente 145.000 euro van het Rijk waar Albergen „iets leuks voor de gemeenschap” mee mag doen.

De gemeente Tubbergen verwacht dat de eerste bewoners halverwege maart in Albergen arriveren. Er komen in totaal maximaal 150 asielzoekers naar het voormalige hotel. Afgesproken is dat er geen minderjarigen, mensen met psychiatrische problemen of vreemdelingen met een vrijheidsbeperkende maatregel in Albergen worden gehuisvest, aldus het college van burgemeester en wethouders van Tubbergen in een brief aan de gemeenteraad. Ook is nogmaals vastgelegd dat het azc op 1 november 2032 weer sluit en dat Tubbergen „voor nu en in de toekomst” geen medewerking zal verlenen aan verlenging van die termijn.

In het veiligheidsplan is veel rekening gehouden met de zorgen van omwonenden over overlast, agressie en de mogelijke komst van ongewenste bezoekers bij het azc. Het COA zorgt voor een telefoonnummer dat 24 uur per dag gebeld kan worden voor meldingen en om zorgen te uiten. In de komende jaren wordt het veiligheidsgevoel onder omwonenden geregeld onderzocht. Het COA zorgt in het azc ook voor inloopmomenten voor omwonenden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer