Binnenland
Campagne Terneuzen: „Een simpel hallo kan het verschil maken”

Welzijnsorganisatie aan-z is in de gemeente Terneuzen gestart met een campagne over het belang van elkaar groeten op straat. „Jouw hallo kan de enige groet zijn die iemand hoort op een dag.”

Carine Bentveld, regisseur eenzaamheid bij de gemeente Terneuzen, is kartrekker van de campagne „Het begint bij hallo!”. beeld Frank Peters
Carine Bentveld, regisseur eenzaamheid bij de gemeente Terneuzen, is kartrekker van de campagne „Het begint bij hallo!”. beeld Frank Peters

Meer dan de helft van de inwoners van Terneuzen voelt zich eenzaam, bleek in 2020 uit onderzoek. Bijna 14 procent zelfs zeer eenzaam. Daarom riep de gemeente een meldpunt in het leven, waar mensen terechtkunnen als ze zich eenzaam voelen of zich zorgen maken om een ander. Nu is er de campagne ”Het begint bij hallo”. Kartrekker is Carine Bentveld, sinds twee jaar als regisseur eenzaamheid verantwoordelijk voor de aanpak van eenzaamheid in Terneuzen.

Hoe kwam u op het idee?

„In België en Zweden kwam ik soortgelijke campagnes tegen. Zo ontstond het plan. In de aanpak van eenzaamheid ligt de focus vaak op ondersteuning vanuit professionals en vrijwilligers, maar de alledaagse sociale omgeving van mensen speelt ook een belangrijke rol. Als buur kun je iets voor een ander betekenen. Daar wilde ik aandacht voor creëren.”

Is het nodig? Zeeuwen groeten elkaar toch wel op straat?

„Onze campagne is niet zozeer bedoeld als een oproep om vaker hallo te zeggen. Ik denk dat groeten op straat, in elk geval hier in Terneuzen, nog normaal is. We willen mensen ervan bewustmaken dat een alledaagse sociale interactie zoals een groet bij de bushalte of een gesprekje in de supermarkt iets betekent voor het welzijn van de ander. En dat niet alleen: ook degene die groet wordt er gelukkiger van. Ik zou het mooi vinden als mensen door de campagne beseffen dat zij ervoor kunnen zorgen dat een ander zich gezien voelt. Jouw hallo kan de enige groet zijn die iemand hoort op een dag.”

Kan één groet echt het verschil maken?

„Zo simpel kan het zijn, ja. Dat zie ik in ons dorp gebeuren. Het begint met een groet. Die kan een aanzet zijn tot een gesprekje of hulp, bijvoorbeeld het buitenzetten van de kliko van de buurman. Ik geloof niet dat we eenzaamheid met deze campagne helemaal kunnen voorkomen, maar ik merk wel dat het gesprek erdoor op gang komt. Zo kunnen we het taboe op eenzaamheid verder doorbreken. Daarin zijn we al goed op weg. Dat merk ik bijvoorbeeld aan het groeiende aantal meldingen dat we binnenkrijgen via het meldpunt. Of wat wij doen eenzaamheid daadwerkelijk terugdringt, weet ik nog niet. Dat zou onderzoek moeten uitwijzen.”

In de schijnwerpers: rubriek met opmerkelijk regionaal nieuws

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer