De gemeente Westerwolde „aanvaardt niet” dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de gestelde grens overschrijdt van maximaal 2000 asielzoekers in aanmeldcentrum Ter Apel, meldt de gemeente.
De gemeente heeft „helaas” vastgesteld dat het COA de grens niet heeft gehaald, ondanks de verwachting „dat het COA het vonnis zou nakomen, mede gelet op de uitlatingen van het COA zelf”. De gemeente maakt nu aanspraak op de dwangsom die het COA moet betalen als de grens wordt overschreden. Elke dag dat het COA het maximumaantal overschrijdt, moet de opvangorganisatie aan de gemeente 15.000 euro betalen, tot een maximum van 1,5 miljoen euro. „Desondanks verwachten wij dat het COA alsnog, en wel meteen aan deze veroordelingen voldoet en de aantallen terugbrengt tot onder de 2000”, meldt de gemeente in een verklaring.
De gemeente gaat ervan uit dat het COA de verschuldigde dwangsommen „vrijwillig zal voldoen”. Ook verwacht de gemeente dat het COA het aantal asielzoekers waarmee de grens wordt overschreden „op zeer korte termijn elders” opvangt. „Wordt daaraan niet voldaan, dan zullen we ons op verdere (juridische) stappen moeten beraden. Bij voorkeur zien we het echter zover niet komen”, schrijft de gemeente.
Een woordvoerster licht toe dat er „allemaal scenario’s zijn uitgedacht” en dat er niet wordt gewacht tot het maximumbedrag van de dwangsom is behaald voordat de gemeente in actie komt. „Wanneer nodig beraden we ons op vervolgstappen. Het COA vermoedt op korte termijn de grens te halen, dat hopen we van harte.”
Het COA heeft de afgelopen dagen al asielzoekers naar Biddinghuizen verplaatst om de gestelde grens niet te overschrijden.