Lid van het dagelijks bestuur van het waterschap Limburg, Josette Van Wersch, snapt niet waarom Vlaanderen het schap in gebreke heeft gesteld. De Vlaamse minister Zuhal Demir doet dat om lozingen van afvalwater in de Maas door waterzuiveringsbedrijf Circle Infra Partners, voorheen Sitech.
Van Wersch zei woensdag dat het waterschap „al geruime tijd” met Vlaanderen in gesprek is. „Het is niet zo dat er geen gesprekken plaatsvinden, sterker nog: er staat ook nog een gezamenlijk veldbezoek gepland. Dus het is voor ons ook niet echt begrijpelijk waarom deze stap nu gezet wordt, maar hij is gezet.”
Demir stelt onder meer dat de schade voor het Vlaamse leefmilieu door de lozingen niet goed in kaart is gebracht. Op haar uitingen van zorg over de onderliggende vergunning is niet voldoende uitleg gevolgd.
Hoewel Vlaanderen liet weten dat de ingebrekestellingen dinsdag zouden worden bezorgd, heeft het waterschap formeel nog niets gehoord, aldus van Wersch. Zodra dit het geval is, zal het schap de tekst juridisch laten beoordelen en samen met de andere gedaagden - het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Chemelot Site Permit en Circle zelf een gezamenlijke reactie opstellen.
Wie in gebreke wordt gesteld moet binnen een bepaalde termijn bepaalde afspraken nakomen, voordat er bijvoorbeeld juridische stappen worden gezet.