BuitenlandIVF
Hof Alabama: Embryo is juridisch volwaardig kind

Het hooggerechtshof in de Amerikaanse staat Alabama heeft uitgesproken dat ingevroren embryo’s, ontstaan na een ivf-behandeling, volgens de wet aangemerkt moeten worden als „kinderen”. Niet eerder deed een rechter in de VS zo’n uitspraak.

beeld AFP, Mauricio Lima
beeld AFP, Mauricio Lima

„Ongeboren kinderen zijn zonder uitzondering „kinderen””. Hun ontwikkelingsstadium, fysieke locatie of andere bijkomende kenmerken doen daar volgens opperrechter Jay Mitchell niets aan af. Hij schreef het arrest dat vrijdag naar buiten kwam. Acht van de negen opperrechters in Alabama, delen die opvatting.

Een van het achttal, opperrechter Tom Parker, citeerde in een apart stuk de Bijbel toen hij de betekenis besprak van de uitdrukking „de heiligheid van het ongeboren leven” zoals die staat in de grondwet van Alabama. „Zelfs vóór de geboorte dragen alle mensen het beeld van God, en hun leven kan niet vernietigd worden zonder Zijn heerlijkheid aan te tasten”, aldus Parker.

De zaak was bij het hooggerechtshof van Alabama aangespannen door enkele ouders die een ivf-behandeling hadden ondergaan. Een paar embryo’s werden daarbij in de baarmoeder geplaatst. De overige werden conform de wens van de ouders ingevroren in een opslagfaciliteit in het Mobile Infirmary Medical Center. Een onbevoegde kwam in deze opslagruimte en haalde daar verschillende embryo’s uit de vrieskast. De vrouw liet ze op de grond vallen en daarmee „doodde ze” embryo’s, zo oordelen de opperrechters.

De beslissing van het Hooggerechtshof van Alabama is gedeeltelijk gebaseerd op anti-abortusbepaling die in 2018 aan de grondwet van die staat werd toegevoegd. Daarin staat dat deze staat de rechten van het ongeboren kind beschermt en waarborgt.

De rechters oordeelden, met verwijzing naar deze grondwettelijke bepaling, dat op grond van een staatswet uit 1872 ouders een rechtszaak aan kunnen spannen wegens de dood van een minderjarig kind. Volgens het hof geldt deze bepaling ook voor ongeboren kinderen in welke fase van ontwikkeling ze ook zijn.

Barbara Collura van de koepel van ivf-klinieken in de VS noemde afgelopen dinsdag de beslissing van het hof „angstaanjagend.” „Deze uitspraak stelt dat een bevruchte eicel, niet meer dan een klompje cellen, nu een persoon is. Het zet de praktijk van IVF volledig ter discussie.”

De Amerikaanse prolife-beweging juicht het besluit toe. „Ieder mens, van het kleinste embryo tot een hoogbejaarde heeft een onschatbare waarde die juridische bescherming verdient en gegarandeerd moet worden”, zegt Lila Rose, president van Live Action in een verklaring.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Verenigde Staten

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer