CDA Gelderland keurt de woorden af van de boeren die enkele weken geleden protesteerden bij het provinciehuis in Arnhem. De Gelderse tak van de partij laat dat weten in een brief met schriftelijke vragen aan het college van Gedeputeerde Staten.
Op donderdagavond 1 februari kwamen zo’n 150 tot 180 boeren naar het provinciehuis om een manifest te overhandigen aan landbouw-gedeputeerde Harold Zoet (BoerBurgerBeweging) en commissaris van de Koning Henri Lenferink. De boeren, die door de provincie werden ontvangen met soep en bitterballen, vroegen onder meer de bemestingsverboden op provinciale pachtgronden op te heffen.
Over de bewoordingen van de demonstranten is het CDA - een partij met van oudsher een grote boerenachterban - nu kritisch. Een woordvoerder van de boeren die op die donderdag bij het provinciehuis waren, verwoordde de boodschap „op een manier die wij afkeuren”, aldus Statenlid Arjan Tolkamp van het CDA in de brief aan het college. De boeren dreigden in hun manifest met „troep” op de stoep van het provinciehuis. „Een discussie gevoerd op dreigementen, zelfs vanuit emotie, gaat ten koste van de sector en mag nooit ten koste gaan van de democratie”, schrijft Tolkamp.
De eis van de boeren voor het intrekken van Europese klimaatplannen „verwondert” het CDA Gelderland verder, omdat gezien bijvoorbeeld droogteproblemen voor de agrarische sector „klimaat toch een grote (financiële) zorg van de boer zou moeten zijn”. Dit laat volgens Tolkamp zien dat de overheid „veel meer in gesprek moet met haar inwoners”.
Volgens Tolkamp hebben boeren het evengoed zwaar. Bedrijven kunnen volgens hem „de benodigde investeringen niet meer dragen”. Toch vraagt hij zich af of demonstranten die dreigende taal uitslaan „gesprekspartners kunnen zijn van de provincie”.
Het CDA zit in Gelderland in een coalitie met BBB, VVD, ChristenUnie en SGP. VVD-fractievoorzitter Mark Smits laat weten het niet eens te zijn met Tolkamp. De VVD snapt „de hartenkreet van de boeren” en zal die „in de komende overleggen meenemen om tot oplossingen te komen”. Ook de ChristenUnie begrijpt dat de boeren „boos en gefrustreerd” zijn, aldus fractievoorzitter Freek Rebel. Wel vindt hij dat ze „niet alleen vanuit een selectief standpunt de straat op moeten gaan”. BBB en SGP hebben nog niet gereageerd.