Eetvoorkeuren komen en gaan, bij mij in ieder geval. Er was een periode waarin er vaak rijst of pasta op het menu stond. Maar de laatste jaren kook ik juist weer veel gerechten op basis van aardappels. Daarbij beperkte ik me tot rassen die na het koken stevig blijven. Zogenaamde afkokers ging ik uit de weg: te papperig, te ingewikkeld. Tot ik met pureeplannen in het achterhoofd weer eens een zak eigenheimers aanschafte – uitdagingen zijn er om aangegaan te worden. Sindsdien ben ik om. Zo’n aardappel die gemakkelijk uit elkaar valt is echt ideaal voor een smeuïge stamppot of puree.
Boerenkool is een wintergroente die min of meer standaard in stamppotten wordt verwerkt. Ik maakte er een contrastrijke ovenschotel mee. De boerenkool zorgt voor beet en een stevige, iets bittere smaak. De vleeslaag is hartig en sauzig. De luchtige, romige puree bovenop wordt in de oven extra lekker door het krokante korstje.
Voor deze ovenschotel gebruikte ik een restje hachee (zie het recept in RDMagazine van 27-1). Geen hachee over? Maak dan een hartige vleeslaag op basis van gehakt. Pel en snipper een ui. Bak die glazig in wat boter of olie. Voeg 300 tot 400 g rundergehakt, 1 el kerriepoeder en royaal peper en zout toe. Bak alles al omscheppend een minuut of 10 tot het gehakt gaar is.