Binnenland
OM: boerenprotest mag, als boeren zich aan afspraken houden

Het protest van zo’n 150 boeren die maandagochtend met trekkers over de snelweg van Beverwijk naar Haarlem reden, is toegestaan. Wel moeten ze zich aan de afspraken houden die gemaakt zijn samen met de politie, de organisatoren en de gemeenten waar de boeren doorheen rijden, laat het Openbaar Ministerie (OM) desgevraagd weten.

Zo zijn er onder meer afspraken gemaakt over de route die wordt afgelegd. Die ging onder meer over de N246, de N197 en de snelweg A22. Door deze afspraken is volgens een woordvoerder van het OM de verkeersveiligheid gewaarborgd, ook op omliggende wegen. „Trekkers mogen normaal gesproken niet op de snelweg rijden, maar dat was deze keer zo afgesproken”, legt de woordvoerder uit.

De trekkers reden onder politiebegeleiding en mochten alleen de rechter rijstrook gebruiken. Landbouwvoertuigen mogen buiten de bebouwde kom maximaal 40 kilometer per uur rijden, mits er een kentekenplaat zichtbaar is.

Volgens de woordvoerder vindt er wel vervolging plaats als er strafbare feiten worden gepleegd. Het gaat dan bijvoorbeeld om brandstichting of het dumpen van puin langs de weg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer