Op een volkstuincomplex in Rijswijk moet een deel van de grond afgegraven worden, omdat daarin hoge concentraties lood zijn aangetroffen. Volgens de provincie Zuid-Holland is bodemsanering nodig bij tien volkstuinen waarbij de wettelijke norm wordt overschreden. In vier daarvan is zelfs sprake van „onaanvaardbare humane risico’s”, schrijft het provinciebestuur in een brief aan Provinciale Staten.
Het gaat om het Rijswijkse volkstuincomplex Ons Ideaal, dat sinds het begin van de jaren 70 ligt op de plek van een voormalige stortplaats van huisafval. De stortplaats is destijds afgedekt met een laag grond van ongeveer een halve meter. Vorig jaar bleek dat de grondlagen vermengd zijn geraakt en hier werd lood in aangetroffen. Vooral voor jonge kinderen, tot 7 jaar, levert dit gezondheidsrisico’s op.
In de afgelopen maanden heeft vervolgonderzoek plaatsgevonden. Daar kwam uit dat bij 56 volkstuinen op het complex, waar huurders enkele maanden per jaar ook mogen wonen in hun tuinhuisjes, de bodemkwaliteit matig is. In tien gevallen is sprake van onvoldoende bodemkwaliteit of zelfs onaanvaardbare risico’s voor mensen. Daar wordt de bodem afgegraven. Door de hoge grondwaterstand en de krapte op de arbeidsmarkt kan dit echter pas in het najaar gebeuren, aldus de provincie.
De overige tuinen hoeven niet gesaneerd te worden. Wel gelden er specifieke adviezen, zoals niet dieper graven dan 30 centimeter. Ook is het dringende advies om kinderen tot 7 jaar geen gewassen uit deze tuinen te laten eten.
Het is niet bekend wat het saneringsproject kost. De grond is weliswaar eigendom van de gemeente Rijswijk, maar de provincie Zuid-Holland financiert de werkzaamheden door gebruik te maken van een overheidssubsidie.