Binnenland
Wageningen: belonen van groene landbouw mag niet van Europa

Een plan om boeren te belonen als ze duurzamer gaan werken, is volgens Europese regels niet toegestaan. Daarom zou er een nieuwe subsidieregeling voor ‘natuurinclusieve landbouw’ moeten komen, maar dat kan jaren duren. Dat concluderen onderzoekers van de universiteit in Wageningen.

Het onderzoek gaat over zogeheten doelsturing. Boeren moeten de uitstoot van stikstof verminderen en de biodiversiteit op het platteland verbeteren, maar ze kunnen dan zelf bepalen hoe ze dit doel halen. Door zo’n omschakeling kunnen boerderijen echter minder produceren, en ze hebben meer grond nodig. Dat betekent hogere kosten en lagere inkomsten. Daarom kunnen ze een vergoeding krijgen als ze het doel halen.

Dat kan worden gezien als staatssteun, en daarvoor gelden strenge regels, zeggen de onderzoekers. Een beloning voor het halen van een doel mag maar heel beperkt. Volgens de studie weegt de beloning in de praktijk meestal niet op tegen de extra kosten en misgelopen inkomsten.

De Wageningse wetenschappers zeggen dat een nieuwe regeling „vastgestelde concrete maatregelpakketten en bijbehorende vergoedingen” moet hebben. Boeren hebben de vrijheid om te kiezen welke maatregelen ze uitvoeren. Maar dit is „op korte termijn niet te realiseren”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer