Cultuur & boeken
De laatste dagen van de familie Philpot

Het is donderdag 9 december 1869, heel vroeg in de ochtend. In een woning aan de Sydenham Road te Croydon (een buitenwijk van Londen) wijst de klok halfvier. Joseph Charles Philpot legt de reisstaf neer.

Jan van ’t Hul
Jaargangen van The Gospel Standard. beeld RD, Anton Dommerholt
Jaargangen van The Gospel Standard. beeld RD, Anton Dommerholt

Philpot was 67 jaar geworden. Hij werd begraven op de algemene begraafplaats van Croydon. Daar, aan de Queens Road, vindt men nog zijn graf. Een van de teksten op de rechterzijde van de grote grijze graftombe luidt: „Want uit genade zijt gij zalig geworden door het geloof, en dat niet uit u, het is Gods gave.”

20064567.JPG
Joseph Charles Philpot 1802-1869. beeld RD

Bijna dertig jaar later, in oktober 1899, werd in hetzelfde graf Sarah Louise Philpot begraven, zijn weduwe. Ze was 81 jaar geworden. De tekst op de linkerzijde van de graftombe is aan haar herinnering gewijd: „Want indien wij geloven dat Jezus gestorven is en opgestaan, alzo zal ook God degenen die ontslapen zijn in Jezus, wederbrengen met Hem.”

The Gospel Standard

Stichting Het Braambos, die zich al vele jaren beijvert voor de nagedachtenis van Philpot en zijn vrienden, publiceerde het nieuwe boekje ”Familie J.C. Philpot. Sprekende nadat zij gestorven zijn”. Het beschrijft de laatste dagen van Philpot en zijn echtgenote, Sarah Louise Philpot-Keal. Het boek begint met „mededelingen omtrent het overlijden van J.C. Philpot”, zoals The Gospel Standard (het door William Gadsby opgerichte blad van de Engelse strict baptists) daarover destijds berichtte. Een van Philpots kinderen schreef toen een korte levensschets met een verslag van zijn laatste dagen. Het laatste woord dat Philpot sprak was: „Schoon.” Toen zijn vrouw vroeg wat er zo schoon was, antwoordde hij even niet, maar zei vervolgens met een wegvallende stem: „O mijn ziel, prijs de Heere.”

Het boekje bevat ook reacties op het overlijden van Philpot. Zijn vriend Francis Covell liet weten: „Gezegende ziel! Gelukkige mens! Vrij van zonde en smart! Hij heeft lof in al de gemeenten en daarom hoef ik niets meer te zeggen.”

Philpots medebroeder John Kershaw schreef onder meer: „De pen die schreef, is neergelegd; het hart dat door het onderwijs van de gezegende Geest dicteerde, heeft zijn werkzaamheden beëindigd; maar de onsterfelijke geest geniet nu de volle aanschouwing bij de drie-enige Jehovah tot Wiens eer hij zo’n welbehagen had.”

Twee dochters

Het boek ”Familie J.C. Philpot” beschrijft ook Philpots begrafenis, inclusief een lange lijst met namen van aanwezigen, en geeft ook een overzicht van de wijze waarop er na de begrafenis op verschillende kansels in Engeland op het heengaan van Philpot werd gereageerd.

In hoofdstuk 5 schrijven twee kinderen, Sarah en Deborah Maria, over het leven en sterven van hun moeder, Sara Louise Philpot. De beide laatste hoofdstukken gaan over het leven en sterven van deze beide ongehuwd gebleven dochters. Het boek besluit met een tijdlijn van de familie. Die begint in 1802, het geboortejaar van Joseph Charles Philpot, en eindigt in 2023, met de mededeling: „Er is waarschijnlijk geen nageslacht van Philpot meer.”

”Familie J.C. Philpot” is een waardevolle bundel. Het is een vertaling van ”Gedeelten uit The Gospel Standard 1870-1932”. Ruth Pieterman tekende voor een betrouwbare vertaling in het Nederlands.

Boekgegevens

20064568.JPG

”Familie J.C. Philpot. Sprekende nadat zij gestorven zijn”, uitg. stichting Het Braambos; 128 blz.; € 10,-

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Kerkgeschiedenis

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer