Buitenlandmh17
Rusland vrijgesproken van financieren terrorisme Oost-Oekraïne

Het Internationaal Gerechtshof heeft Rusland vrijgesproken van het financieren van terrorisme door geld te geven aan de Oost-Oekraïense separatisten die in 2014 vlucht MH17 neerhaalden. Rusland hoeft geen schadevergoedingen te betalen aan Oekraïne.

De rechters onder leiding van president Donoghue in het Internationaal Gerechtshof voorafgaand aan de uitspraak. beeld ANP REMKO DE WAAL
De rechters onder leiding van president Donoghue in het Internationaal Gerechtshof voorafgaand aan de uitspraak. beeld ANP REMKO DE WAAL

Kyiv klaagde Moskou in 2017 aan bij het VN-hof omdat het een antiterrorismeverdrag zou hebben geschonden door de pro-Russische rebellen in de Oekraïense regio’s Donetsk en Loehansk te steunen. Maar volgens het ICJ had Rusland op het moment van financieren geen duidelijke reden om aan te nemen dat het geld gebruikt zou worden voor terrorisme.

Dat er uiteindelijk doden en gewonden zijn gevallen is voor het hof in Den Haag niet genoeg om vast te stellen dat Rusland kon weten dat het geld gebruikt zou worden voor terrorisme. Het gaat in het antiterrorismeverdrag alleen om het leveren van geld, niet van wapens en training.
Wel oordeelt het hof dat Rusland het verdrag deels geschonden heeft, omdat het te weinig onderzoek heeft gedaan naar Russische individuen die terrorisme in Oost-Oekraïne hebben gefinancierd. Oekraïne had namelijk wel genoeg bewijs geleverd om een onderzoek in te stellen.

De Nederlandse rechter stelde eerder vast dat Rusland verantwoordelijk was voor het neerhalen van vlucht MH17 in 2014. Daarbij kwamen alle 298 passagiers om, onder wie 196 Nederlanders.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer