BuitenlandNieuws in beeld
Luchtspiegeling in de woestijn

Een metershoge spiegel plaatsen in een verzengend hete woestijn, waar de temperaturen kunnen oplopen tot 50 graden Celsius en de zon ongenadig fel schijnt. Dat klinkt bepaald niet als een goed uitgedacht plan. Totale verblinding van paard en ruiter ligt voor de hand.

beeld AFP, Patrick Baz
beeld AFP, Patrick Baz

Toch is dat niet wat er gebeurt, hier in Saudi-Arabië. De concertzaal –want dat is het– kreeg de toepasselijke naam Maraya. Wat in het Arabisch zoveel betekent als ”spiegel” of ”reflectie”. Het is het grootste gespiegelde gebouw ter wereld, gemaakt van 9740 panelen. Het spiegelglas is speciaal ontworpen en gemaakt van koper. Dat voorkomt verblinding en het is ook nog eens bestand tegen de extreme weersomstandigheden.

Oogverblindend mag het dan niet zijn, verwarrend is het wel. Je zou het een soort optisch bedrog kunnen noemen. Het doet denken aan de verhalen van uitgedroogde woestijnreizigers die menen in de verte een oase te zien liggen. Het gebouw rijst als een luchtspiegeling op uit het zand en de rotsformaties.

In deze noordwestelijke regio weet Saudi-­Arabië het moderne met het historische te combineren. Het hypermoderne gebouw is omgeven met archeologische vindplaatsen. De geschiedenis van de regio gaat duizenden jaren terug. De nabijgelegen stad Al-Ula staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Nieuws in beeld

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer