Buitenland
Rusland draagt lichamen van 77 Oekraïense militairen over

Rusland heeft de lichamen van 77 Oekraïense militairen overgedragen aan het buurland, meldt Kyiv. Nadat woensdag een vliegtuig met Oekraïense gevangenen was neergestort, was het onduidelijk of dit soort uitruilen nog wel plaats zouden vinden, maar de gedode Oekraïners werden vrijdag volgens plan door de Russen afgestaan.

„De voorbereidingen voor deze repatriatie waren al lange tijd aan de gang”, liet de Oekraïense coördinator voor de behandeling van krijgsgevangenen weten. Dat lijkt erop te wijzen dat de lichamen van de 65 Oekraïense krijgsgevangenen die in het gecrashte vliegtuig zouden hebben gezeten nu nog niet zijn teruggebracht.

Volgens Rusland hebben de Oekraïners het toestel woensdag uit de lucht geschoten, maar Oekraïne heeft dat niet bevestigd en betwijfelt of er überhaupt wel krijgsgevangenen aan boord waren. Wel bevestigde Kyiv dat er een gevangenenruil voor woensdag gepland stond. Rusland is een terreuronderzoek naar het ongeluk begonnen en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky wil een internationaal onderzoek.

In de bijna twee jaar sinds de Russische invasie in Oekraïne zijn honderden militairen bevrijd in gevangenenruilen en zijn ook veel lichamen van gesneuvelde troepen uitgeruild. Voor zover bekend was het vrijdag weer de eerste keer sinds het incident met het vliegtuig dat er lichamen werden teruggegeven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer