De Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink, voorzitter van de tijdelijke commissie Asiel en Migratie van de VNG, vindt dat met het aannemen van de spreidingswet „verstand en rede hebben gezegevierd”. De wet is dinsdag door de Eerste Kamer aangenomen. „Het wordt tijd dat we uit deze opvangcrisis komen en samen zorgen voor een duurzaam en stabiel asiellandschap”, vindt hij. Volgens Groot Wassink biedt de spreidingswet gemeenten duidelijkheid.
Verantwoordelijk wethouder Mariëlle Vavier van Den Haag is blij dat de spreidingswet nu echt is aangenomen. Volgens haar gaat de wet helpen bij het maken van regionale afspraken, verdeelvraagstukken en regioplannen. „Deze wet gaat duidelijkheid geven en daarmee meer rust. We hoppen nu van opvangcrisis naar opvangcrisis en dat is onwenselijk.”
Vavier verwijst in haar reactie naar de ‘Haagse aanpak’ van vluchtelingen. „Daarmee werken wij al aan het realiseren van duurzame huisvesting, waarmee asielzoekers, statushouders en andere doelgroepen een dak boven hun hoofd gaan krijgen.”
Ook Utrecht reageert verheugd op de komst van de spreidingswet, waardoor de asielopvang eerlijker wordt verdeeld over alle gemeenten. „Als Utrecht mensenrechtenstad vinden we het belangrijk om een veilige plek te bieden aan mensen die dat nodig hebben”, zegt wethouder Rachel Streefland (asiel). „Elke gemeente moet daarin zijn of haar steentje bijdragen. De spreidingswet helpt daarbij. Zo wordt dit urgente vraagstuk belegd bij álle gemeenten, niet alleen bij een klein aantal.”
Rotterdam gaat kijken wat de mogelijke gevolgen van de wet zijn voor de Maasstad. „Nog niet alles is duidelijk, het besluit en de ministeriële regelingen moeten nog worden gepubliceerd, en we zullen ons de komende tijd op zowel lokaal als regionaal niveau op de wet en de uitvoering daarvan beraden”, zegt verantwoordelijk wethouder Faouzi Achbar. „Op een later moment zullen wij de raad en de Rotterdammer hierover informeren.”