Binnenland
Provincies willen langdurige zekerheid bij aanpak landelijk gebied

Meer duidelijkheid van het Rijk over de beoogde doelen bij de aanpak van het landelijk gebied, langdurige afspraken tussen overheid en boeren die problemen in het landelijk gebied willen aanpakken en een belangrijkere rol voor techniek en innovatie bij het beperken van stikstofuitstoot. Deze suggesties zijn gedaan tijdens een bezoek van gedeputeerden van een aantal provincies en enkele Kamerleden maandag aan de biologische melkveehouderij Ekohoeve in Loenen aan de Vecht.

De Friese gedeputeerde Femke Wiersma, tevens voorzitter van de bestuurlijke adviescommissie landelijk gebied voor alle provincies, gaf tijdens het bezoek een toelichting op een document dat de twaalf provincies binnen het Interprovinciaal Overleg (IPO) eind vorig jaar opstelden. Daarin komen ze met voorstellen aan een nieuw kabinet om de samenwerking met provincies bij de opgaven voor het landelijk gebied voor natuur, water, klimaat en stikstof te vernieuwen en te verbeteren.

Wiersma zei dat de val van het kabinet voor extra onzekerheden heeft gezorgd. „Het is daarom heel belangrijk dat er na de vorming van een nieuw kabinet langdurige afspraken komen over hoe we het landelijk gebied moeten ontwikkelen. Dan kunnen de provincies en andere betrokken partijen daarmee verder.”

Verder vroeg de Friese gedeputeerde om bij het Nationaal Programma Landelijk Gebied niet te eenzijdig te kijken naar stikstof, maar bij het verbeteren van de kwaliteit van de natuur een bredere blik te hebben. Zo noemde ze water een belangrijke factor voor natuurherstel

VVD-Kamerlid Thom van Campen wees erop dat innovatie een belangrijke rol spelen kan spelen bij de uitstoot van stikstof. „Als boeren bijvoorbeeld kostbare investeringen doen in stalsystemen om de uitstof van stikstof te verminderen, moeten ze wel van de overheid de zekerheid hebben dat ze ermee verder kunnen en niet juridisch vastlopen.”

Verder vindt Van Campen het van belang dat boeren de ruimte krijgen om te ondernemen, zonder dat ze te maken krijgen met verstikkende regels. Henk-Jan Soede van de Ekohoeve onderstreepte met een voorbeeld hoe nuttig het kan zijn als ondernemers meer ruimte krijgen. „Als ik bijvoorbeeld een pad naar het land zou willen verbreden, kan ik niet direct een aannemer inschakelen of het zelf doen.” Soede zei dat dan eerst het nodige papierwerk moet worden gedaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer