Buitenland
Ook Belgische justitie wil ‘duidelijke’ straf voor vlogger Acid

De Vlaamse vlogger Acid moet een „duidelijke” straf krijgen voor het beschuldigen met naam en toenaam van een student die volgens hem betrokken was bij een fatale ontgroening, vindt ook het Belgische Openbaar Ministerie. De rechter kan Acid een celstraf opleggen en opdragen een schadevergoeding van 200.000 euro te betalen.

Nathan Vandergunst, zoals de YouTuber heet, stelde vorig jaar in een internetfilmpje de lage straffen aan de kaak voor de verantwoordelijken van een misgelopen ontgroening in 2018. De 20-jarige ingenieursstudent Sanda Dia bezweek vergiftigd en onderkoeld, na dertig uur van vernederingen en ontberingen. De rechter liet het bij werkstraffen en boetes voor de betrokken leden van studentenvereniging Reuzegom, veelal uit welgestelde kringen. Klassenjustitie, hekelden demonstranten en klonk het ook luid online.

Acid noemde in zijn vlog de namen van een aantal Reuzegommers, onder wie een oud-preses die niet bij het drama was. De jongeman werd online lastiggevallen en het sterrenrestaurant van zijn ouders in Antwerpen kreeg valse boekingen en recensies te verwerken. Toen het OM de vlogger daarvoor niet vervolgde, stapten ze zelf naar de rechter. De ouders eisen een vergoeding voor de schade aan hun zaak en de Reuzegommer vraagt om een symbolisch smartengeld van 1 euro. Zij kregen tijdens de rechtszitting in Brugge donderdag alsnog steun van het OM.

De vlogger beroept zich op de vrijheid van meningsuiting en zou het zo weer doen, zegt hij tegen omroep VRT. Maar hij vreest de hoge schadevergoeding wel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer