Binnenlandkozp
Taakstraffen geëist voor geweld tegen KOZP Staphorst

Tegen drie mannen uit Staphorst zijn dinsdag 180 uur taakstraf en twee weken voorwaardelijke celstraf geëist voor hun aandeel bij de belaging van demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP). In november 2022 werden auto’s met demonstranten op de afrit van de A28 bij Staphorst tegengehouden, bekogeld en vernield.

Deelnemers van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) op de afrit van de A28 bij Staphorst, november 2022. beeld ANP/PERSBUREAU METER
Deelnemers van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) op de afrit van de A28 bij Staphorst, november 2022. beeld ANP/PERSBUREAU METER

Op 19 november 2022 reden demonstranten van Kick Out Zwarte Piet de afrit van de A28 af, op weg naar Staphorst, toen ze klem kwamen te staan. Een groep van circa 150 relschoppers wachtten de demonstranten op, gingen voor, achter en naast de auto’s staan die met eieren bekogeld werden. In een van de wagens werd gepoogd een brandende fakkel naar binnen te duwen. In de andere auto zaten waarnemers van Amnesty International die ook belaagd werden.

„We wilden het kinderfeest beschermen”, zeiden drie van de vier verdachten op de zitting in de rechtbank in Zwolle. De zaak tegen een vierde verdachte wordt later behandeld omdat zijn advocaat ziek bleek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer