DGK gaan zich zaterdag buigen over eenheid met GKN
De Gereformeerde Kerken (DGK) gaan zich komende zaterdag buigen over de vraag hoe zij tot meer samenwerking en uiteindelijk ook tot eenheid kunnen komen met de Gereformeerde Kerken Nederland (GKN).
Dat bleek zaterdag op de instituerende vergadering van de generale synode van DGK, gehouden in Dalfsen. Tot preses koos de synode ds. C. Koster (Lansingerland), tot scriba ds. P. Heres (Zwolle) en tot assessor ds. M.A. Sneep (Groningen). Tot inhoudelijke besluitvorming kwam het zaterdag nog niet.
Komende zaterdag staat de relatie tot de GKN op de agenda. Al langere tijd bestaat bij DGK de intentie om tot eenwording met de GKN te komen. Nu de GKN op hun synode in november vorig jaar DGK erkenden als „ware kerken van Christus die staan op het fundament van profeten en apostelen”, lijkt de weg vrij om daadwerkelijk tot eenheid te komen. Vanwege dit thema hebben DGK hun synode bewust vervroegd.
Beide kerkgenootschappen, die elk niet meer dan zo’n 1500 leden tellen, komen voort uit de voormalige Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV). DGK ontstonden in 2003, de GKN in 2009. Zij splitsten zich van de GKV af uit onvrede over de koers van dit kerkverband, dat vanuit een nieuw Schriftverstaan ruimte ging bieden aan onder meer vrouwen in het ambt.
Of institutionele eenheid al snel tot stand gebracht kan worden, is nog de vraag. De synode van de GKN stelde eind vorig jaar een deputaatschap in dat de daadwerkelijke eenwording moet gaan voorbereiden, onder meer door verschillen in kerkrecht in kaart te brengen en een voorstel te doen voor de indeling van het nieuwe kerkverband in classes.