Buitenland
Iraanse marine brengt tanker op in Golf van Oman

De Iraanse marine heeft naar eigen zeggen op basis van een gerechtelijk bevel een tanker met Iraakse olie opgebracht die door de Golf van Oman voer met bestemming Turkije. Het Iraanse persbureau IRNA meldt dat de marine het over een Amerikaanse tanker heeft. Het schip voer eerder met een andere naam, de Suez Rajan, en was afgelopen jaar betrokken bij een conflict tussen Iran en de VS.

Het schip heet nu de St Nikolas en vaart onder de vlag van de Marshalleilanden. In Athene heeft een rederij, Empire Navigation, laten weten dat de St Nikolas gekaapt is. De rederij heeft het over een Grieks schip met een bemanning van negentien mensen: een Griek en achttien Filipino’s.

De eerste berichten kwamen van organisaties die de scheepvaart volgen en betrokken zijn bij de beveiliging van vaartuigen. Zo werd gemeld dat een tanker die bijna 100 kilometer van de kust van Oman voer door vier of vijf gewapende mannen was overmeesterd. De mannen waren volgens de scheepvaartbeveiligers van de Britse Maritieme Handelsoperaties (UKMTO) gehuld in militaire uniformen. Het contact met de St Nikolas werd al snel verbroken. Het schip gaat nu naar verwachting naar de Iraanse haven Bandar-e-Jask.

Het schip werd als de Suez Rajan vorig jaar door Amerikanen opgebracht omdat het Iraanse olie van het Korps Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) naar China zou vervoeren. Dat zou in strijd zijn met Amerikaanse sancties tegen Iran en de garde. Amerikanen legden beslag op een miljoen vaten Iraanse olie. Het IRGC wordt door sommige waarnemers omschreven als een staat in een staat. Met talrijke structuren vormen ze niet alleen de elitetroepen van de Islamitische Republiek, maar zijn ze ook op economisch terrein actief en erg machtig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer