Zorgminister Kuipers stopt om nieuwe baan in het buitenland
Demissionair zorgminister Ernst Kuipers heeft ontslag genomen. Dat meldt hij in een brief.
Hij verlaat voortijdig het kabinet omdat „ik een functie in het buitenland ga vervullen waaraan een bepaalde ingangstermijn is gekoppeld. Daarover kan ik helaas later pas meer duidelijkheid geven”, aldus de bewindsman.
Voorlopig neemt minister voor Langdurige Zorg Conny Helder (VVD) zijn taken over.
Kuipers is de derde D66-bewindspersoon die in korte tijd het kabinet verlaat. Eind vorig jaar kondigde Sigrid Kaag haar vertrek aan als minister van Financiën omdat ze voor de Verenigde Naties de wederopbouw van Gaza gaat coördineren. Eerder stopte Gunay Uslu als staatssecretaris voor Cultuur en Media om de reisorganisatie Corendon te leiden.
„Ik dank hem voor de fijne samenwerking en voor zijn grote inzet voor de zorgsector in de afgelopen jaren en ik wens hem alle succes voor de toekomst”, zegt Mark Rutte op het sociale medium X over het vertrek van Kuipers.
De demissionair premier bevestigt ook de eerder uitgelekte berichten dat Steven van Weyenberg stopt als staatssecretaris voor Cultuur en Media om minister van Financiën te worden en dat Fleur Gräper (beiden D66) in zijn plaats komt.
„Mede door jouw ambitieuze agenda zijn stappen gezet naar betere patiëntenzorg en gaan professionals weer met meer plezier naar hun werk”, twittert D66-leider Rob Jetten na het bericht dat zijn partijgenoot ermee stopt.
Toen Kuipers op de dag af twee jaar geleden begon als minister was hij voor veel mensen al een bekend gezicht. Tijdens de coronapandemie verscheen hij namelijk regelmatig in de media omdat hij vanuit het Erasmus Medisch Centrum coördineerde dat patiënten werden overgeplaatst, om te voorkomen dat ziekenhuizen overvol raakten. Voor het eerst in jaren stond het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weer onder leiding van een arts.
Een hoofdpijndossier waar Kuipers veel uren in heeft gestoken is de sluiting van kinderhartcentra. De minister wil de afdelingen Amsterdam-Leiden en Utrecht sluiten en de zorg concentreren in Rotterdam en Groningen. Dit stuitte op veel weerstand bij ziekenhuizen en ouders. De kinderhartcentra die dreigen te worden opgegeven, zijn naar ondertussen naar de rechter gestapt en wachten op een uitspraak.
De vertrekkend minister zegt trots te zijn op het Integraal Zorgakkoord (IZA) dat hij heeft afgesloten met onder meer ziekenhuizen. Dit akkoord moet de zorg goed, toegankelijk en betaalbaar houden.