Binnenlandregen
Het regent lekkages: drukte bij loodgieters en dakdekkers

Het vele regenwater van de afgelopen weken zorgt voor ondergelopen kelders en lekkende daken. Dakdekkers en loodgieters worden overspoeld door aanvragen. „De meeste lekkages hadden voorkomen kunnen worden.”

Loodgieter aan het werk. Loodgieters maken overuren door de vele regenval. beeld Getty Images, Nazar Rybak
Loodgieter aan het werk. Loodgieters maken overuren door de vele regenval. beeld Getty Images, Nazar Rybak
19989787.JPG
Robert Schmidt. beeld Robert Schmidt

Robert Schmidt, eigenaar van Loodgieter.nl, beaamt dat het momenteel erg druk is. „Onze loodgieters draaien overuren, maar we kunnen het nog aan.” Het bedrijf is vooral druk met het verhelpen van daklekkages in het hele land. „Soms lekt het water via de spouwmuur en komt het bij een raam of schuifpui naar buiten.”

Ook dakdekker Luciano van Ham van Dakspecialist Nederland zegt aan de lopende band lekkagemeldingen te krijgen. Het zijn er zo veel, dat hij steeds vaker nee moet zeggen. Van Ham komt vooral veel lekke schoorstenen tegen. „Door de aanhoudende regen ontstaat er vochtdoorslag. Het metselwerk is op een gegeven moment net een spons en zuigt zich vol vocht. Zo ontstaan uitbreidende vochtplekken in huis. Dat is een probleem dat we nu heel veel zien.”

Doordat het maar blijft regenen, is het lastig om lekkages grondig te repareren. „Voor sommige reparaties moet het dak verder opengelegd worden, maar dat kan niet als het regent”, legt Van Ham uit. Schmidt: „Onze loodgieters brengen kleine, tijdelijke reparaties aan, een soort noodverbandjes. Voor een permanente oplossing moeten mensen geduld hebben tot het echt droog is.” Van Ham heeft om die reden de afspraak van sommige klanten al zes keer moeten verzetten.

Vorst

Omdat gewerkt wordt met tijdelijke noodreparaties, is de wachttijd volgens Schmidt niet veel langer dan normaal. De meeste mensen kunnen binnen 24 uur worden geholpen, een enkeling moet iets langer wachten. „Maar we helpen 99 procent binnen 48 uur”, verzekert Schmidt. „Mensen hebben er begrip voor dat het vanwege de drukte langer kan duren.”

Komende week wordt droger weer verwacht. Maar dat betekent niet dat de drukte voorbij is: de uitgestelde herstelwerkzaamheden moeten alsnog uitgevoerd worden. Daarnaast kan de verwachte vrieskou volgende week voor nog meer problemen zorgen, vreest Schmidt. „Alles is al nat. Als dat bevriest, zet het uit. Dan krijg je lekkage op plekken waar dat normaal nooit voorkomt.” De vorst maakt het ook lastiger om daken te repareren, legt Van Ham uit. „Die kunnen glad zijn. En als het vriest kunnen bepaalde werkzaamheden, zoals voegen, niet uitgevoerd worden.”

„De meeste lekkages hadden voorkomen kunnen worden”, denkt Van Ham. „Wacht niet tot het lekt, maar laat regelmatig onderhoud plegen aan je dak. Met deze hoeveelheid regen zou ik een jaarlijkse controle aanraden. ”

Met het oog op het koudere weer heeft Schmidt nog een advies: „Sluit je buitenkraan dit weekend af van de waterleiding. Dat scheelt weer een telefoontje naar een loodgieter.”

Volgens Schmidt maken oplichters in groten getale misbruik van de spoedsituaties. „Malafide bedrijven betalen om als zoekresultaat bovenaan in Google te verschijnen en leveren vervolgens slecht werk voor veel te veel geld.” Hij adviseert daarom om altijd reviews te lezen bij het zoeken naar een loodgieter, bijvoorbeeld op een website als Trustpilot. „Ga ook na of het bedrijf een vast adres heeft en controleer het KvK-nummer. Staat dat niet op de website, vraag er dan naar. En maak van tevoren afspraken over de tarieven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Weer

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer