Het Oranjesluizencomplex in het IJ bij Amsterdam blijft tot en met volgende week woensdag gestremd. Het complex zit al sinds woensdagavond dicht. De Noorder-, Midden- en Zuidersluis en de Prins Willem Alexandersluis in het complex kunnen niet bediend worden door de hoge waterstand in het Markermeer, laat Rijkswaterstaat weten.
Binnenschippers moeten omvaren. Zij krijgen informatie via de speciale scheepvaartberichtgeving. Bij het Oranjesluizencomplex lagen vrijdagmiddag ongeveer zestig schepen te wachten, aldus de dienst.
Het complex ligt op de grens van het Binnen-IJ en het Buiten-IJ en vormt de toegang naar het Noordzeekanaal vanaf het IJ en het Markermeer en omgekeerd. Jaarlijks passeren ongeveer 120.000 schepen de sluizen.
De sluizen en sluisdeuren maken deel uit van de waterkering langs het Markermeer. Het water staat nu zo hoog dat het niet veilig is om de deuren te openen, aldus Rijkswaterstaat. De dienst heeft onderzocht of kleinere wachtende schepen nog doorgelaten konden worden, maar besloten is om dat niet te doen.
Schepen aan de Amsterdamse kant van de sluis kunnen omvaren via het Amsterdam-Rijnkanaal en de Nederrijn of Waal naar Arnhem, vervolgens via de IJssel naar Kampen en daar het IJsselmeer op. Schippers die aan de kant van het Buiten-IJ wachten kunnen die route in omgekeerde richting afleggen. Ze moeten rekening houden met de door het hoogwater beperkte doorvaarhoogte bij de spoorbrug bij Deventer.
Kleine schepen, korter dan 85 meter, kunnen via de Zaan en het Noordhollandsch Kanaal naar Den Helder en Kornwerderzand varen. Ook zij moeten rekening houden met minder doorvaarhoogte bij de Coenbrug in Koog aan de Zaan.