Bewoners van Zuid-Limburg zijn bezorgd over de hoge waterstanden van de Geul. In 2021 kregen plaatsen in die regio te maken met flinke wateroverlast. „De zandzakken liggen klaar”, zegt Paul Smeets uit Schin op Geul van de stichting Samen tegen Wateroverlast.
De Geul komt vanuit België het land binnen. Door grote hoeveelheden regen daar stroomt er extra veel water via de Geul naar Limburg. Dat leidt op dit moment tot wisselende waterstanden, legt een woordvoerder van het waterschap Limburg uit. Soms staat het water ineens hoog.
Bewoners van plaatsen die in 2021 te maken kregen met overlast, zijn bezorgd, zegt Smeets. Bij zijn stichting zijn 125 bewoners uit Valkenburg en Schin op Geul aangesloten. Mensen hebben zandzakken klaarliggen, een buurman heeft zelfs ijzeren platen rond zijn huis geplaatst, weet Smeets. Zelf durft hij momenteel ook niet ver van zijn woning te gaan. „Je bent toch ongerust.”
Even verderop in plaatsen langs de Geulmonding, waar de Geul uitmondt in de Maas, houden bewoners zelf de waterstanden in de gaten, zegt Paul Neering van stichting Water-Stop.NU. De stichting treedt op als belangenbehartiger van bewoners en bedrijven in het gebied, dat in 2021 eveneens werd getroffen door het water. Hoewel Neering denkt dat de kans klein is dat de boel nu opnieuw gaat overstromen, zijn mensen volgens hem wel „waakzaam”.
Die alertheid komt mede doordat bewoners vinden dat het waterschap en de provincie te weinig doen aan de bescherming tegen overstromingen in het gebied. De twee stichtingen spraken onlangs het waterschapsbestuur daarover toe.
Het waterschap houdt de stand van Geul op dit moment „extra goed in de gaten”, zegt de woordvoerder. Zo controleert het schap of er geen objecten in de rivier liggen die de doorstroming belemmeren en het water opstuwen. Onlangs werden nog twee omgevallen bomen uit het water gehaald.
Dagelijks krijgt het waterschap „een aantal telefoontjes” van bezorgde bewoners. Maar op dit moment is de verwachting niet dat de Geul zal overstromen, aldus de woordvoerder. Overigens heeft de hoge stand van de Maas volgens hem geen invloed op de Geul. De rivier heeft voldoende kracht om de Maas in te kunnen stromen.
Gedeputeerde Michael Theuns (water, CDA) van de provincie Limburg kan zich de zorgen van mensen na 2021 „goed voorstellen. Het is verschrikkelijk als je alweer te maken krijgt met hoogwater en schade.” De situatie is op dit moment ook volgens hem echter „beheersbaar”.