BuitenlandMidden-Oosten
Conflict tussen Israël en Hezbollah nadert een kookpunt

De spanning tussen het Israëlische leger en de terreurbeweging Hezbollah escaleert. Hoe groot is de kans op een totale oorlog?

Rookpluimen in de buurt van een Israëlische buitenpost als gevolg van door Hezbollah afgevuurde raketten. beeld AFP
Rookpluimen in de buurt van een Israëlische buitenpost als gevolg van door Hezbollah afgevuurde raketten. beeld AFP

Vrijwel dagelijks vinden in het noorden van Israël zware beschietingen plaats. De sjiitische Libanese terreurgroep vuurt raketten en drones af, het Israëlische leger reageert met luchtaanvallen en artillerievuur. Sinds 7 oktober zijn meer dan 125 Hezbollahstrijders en 25 Palestijnse militanten gedood, evenals 19 burgers. Aan Israëlische kant zijn 9 militairen en 4 burgers om het leven gekomen.

De situatie lijkt echter het kookpunt te naderen. Hezbollah lanceerde woensdag de zwaarste aanval op één dag tegen de Joodse staat sinds het bloedbad van Hamas op 7 oktober. Hezbollah, financieel en militair gesteund door Iran, richtte volgens Israëlische media met bijna veertig aanvallen aanzienlijke schade aan in de noordelijke plaatsen Kiryat Shmona en Rosh HaNikra. Doden en gewonden vielen er niet.

Israël slaat hard terug. Jachtvliegtuigen, tanks en artillerie namen donderdag doelen van Hezbollah diep in Libanon onder vuur. Het leger bevindt zich in „zeer hoge staat van paraatheid”, waarschuwde generaal Herzi Halevi woensdag.

De aanvalspiek op Israël komt onder andere na de liquidatie van Razi Mousavi, een hoge commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde. De brigadegeneraal, verantwoordelijk voor Iraanse wapenleveranties aan Hezbollah, is maandag in een buitenwijk van Damascus gedood bij een vermoedelijk Israëlische luchtaanval. Mousavi was een zwaargewicht. Niet voor niets sprak de hoogste Iraanse geestelijk leider Ali Khamenei gebeden uit op zijn begrafenis. Iran zweert wraak en dreigt opnieuw met vernietiging van de Joodse staat.

Israël bereidt zich voor op een eventueel offensief tegen Hezbollah in Libanon, verklaarde de hoogste baas van het Israëlische leger, Herzi Halevi, woensdag tijdens een bezoek aan Israëlische troepen in het noorden. De legertop heeft „een reeks plannen voor de toekomst” goedgekeurd voor „als het nodig is”, zei Halevi, zonder de inhoud bekend te maken.

ANP-464554750.jpg
Generaal Herzi Halevi. beeld EPA, Atef Safad

Hezbollah en Israël schroeven het geweld geleidelijk op. Het doel van Israël lijkt de vernietiging van de militaire infrastructuur van de terreurgroep in zuidelijk Libanon. Israël zou de helft van de Hezbollahstrijders uit de grensstreek al hebben verdreven.

Vastberaden

De boodschap is duidelijk. De Joodse staat probeert vastberadenheid uit te stralen en Hezbollah te intimideren. Doel is de terreurgroep ervan te weerhouden een tweede front voor Israël te openen, naast de oorlog tegen Hamas in Gaza. De tactiek werkt – vooralsnog.

Hezbollah activeert nog niet zijn 100.000 strijders en pakweg 150.000 raketten, waarvan mogelijk honderden gps-geleid voor precisieaanvallen. De terreurgroep kan in de eerste dagen van een oorlog zo’n 8000 raketten per dag afvuren.

De terughoudendheid van Hezbollah is ook te danken aan de ernstige Amerikaanse waarschuwingen aan Hezbollah en Iran. De VS zetten hun woorden kracht bij met de inzet van een omvangrijke oorlogsvloot in het Midden-Oosten.

Explosief

Niemand durft er echter zijn hand voor in het vuur te steken dat er geen totale oorlog uitbreekt. Hezbollah en Israël kunnen daar beide toe besluiten. De kans dat Hezbollah alsnog de oorlog verklaart aan Israël neemt toe op het moment dat Hamas in Gaza militair wordt vernietigd. Hezbollahleider Hassan Nasrallah zou –op aanwijzing van Iran– een grootschalige, preventieve aanval kunnen lanceren als hij ervan overtuigd is het volgende doelwit van Israël te zijn.

Israël kan echter ook een allesomvattende oorlog tegen Hezbollah ontketenen. Stemmen daarvoor gaan al langer op in Israël. Premier Benjamin Netanyahu kiest vooralsnog niet voor die optie, maar kan zich daartoe gedwongen voelen als bijvoorbeeld haviken in zijn regering dreigen op te stappen uit onvrede over het uitblijven van voldoende militaire actie.

De kans op een grootschalige oorlog tussen Hezbollah en Israël is aanzienlijk. De explosieve situatie kan met het uur veranderen. Het Midden-Oosten blijft een kruitvat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer