BuitenlandOorlog in Israël
Israëlische leger bereidt mogelijk offensief in Libanon voor

De Israëlische strijdkrachten bereiden zich voor op een eventueel offensief tegen de Libanese beweging Hezbollah in Libanon. Dat zei de legerstafchef van Israël, Herzi Halevi, woensdag tijdens een bezoek aan het legercommando in de noordelijke stad Safed.

beeld AFP, Jalaa Marey
beeld AFP, Jalaa Marey

„We hebben vandaag een reeks plannen voor de toekomst goedgekeurd en we moeten klaar zijn voor een offensief als dat nodig is”, zei Halevi over de situatie in het zuiden van Libanon. Volgens de stafchef is zijn leger „in een zeer hoge staat van paraatheid”.

Sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook op 7 oktober is het Israëlische leger ook regelmatig verwikkeld in gevechten met eenheden van Hezbollah in het zuiden van Libanon. Hezbollah heeft banden met Hamas en wordt als veel machtiger beschouwd, mede dankzij steun van Iran.

Een Israëlische luchtaanval op Khan Younis heeft woensdag volgens het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid aan meer dan twintig mensen het leven gekost. Het doelwit zou zich nabij het Al Amalziekenhuis in de zuidelijke stad hebben bevonden. Ook de Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS), die het ziekenhuis runt, meldt tientallen slachtoffers.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei woensdag dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu niet anders is dan Adolf Hitler. Hij vergeleek daarbij het lot van de inwoners van Gaza met dat van de Joden in nazi-Duitsland. Erdogan bekritiseerde ook westerse landen die Israël steunen.

De Israëlische premier reageerde op de uitspraak van Erdogan door te stellen dat „iemand die genocide pleegt op de Koerden en journalisten vastzet, de laatste is die bij anderen moraliteit zou moeten verkondigen”.

Intussen leidt de oorlog tot verdere economische zorgen. Zo zegt de Duitse rederij Hapag-Lloyd nog altijd de Rode Zee te vermijden en om te varen via Kaap de Goede Hoop. Woensdag steeg de Europese gasprijs flink door de vrees voor een escalatie van de oorlog in Gaza.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer