Kerk & religie
Vakantiedrukte in de Bosktsjerke in Gaasterland

„Een zeer lichte prijs” vroeg slager A. Visser –later predikant– voor de lap grond aan de rand van Oudemirdum waar de kerk van de gereformeerde gemeente werd gebouwd. De gemeente en het kerkgebouw waren dit jaar allebei negentig jaar oud.

L. Vogelaar
28 December 2023 14:35
Aan de kerk uit 1933 is een voorportaal toegevoegd. beeld Sjaak Verboom
Aan de kerk uit 1933 is een voorportaal toegevoegd. beeld Sjaak Verboom

Recent is de geschiedenis geboek-
staafd. Het is belangrijk de historie vast te leggen voor het nageslacht, zeggen ouderling J. Boonstra en diaken P.A. Pietersma. Hun families behoren al die negentig jaren al tot de gemeente. Die ontstond na jarenlange problemen in de hervormde dorpskerk. Ds. J. Vreugdenhil uit Kampen institueerde de gemeente op 9 maart 1933 door de eerste kerkenraad te bevestigen: drie ouderlingen en twee diakenen; dezelfde aantallen als nu.

De meeste leden wonen in Oudemirdum en Nijemirdum. De versten komen ’s zondags uit Bantega, 26 kilometer naar het oosten. Eerder had de gemeente zelfs een ouderling in Heerenveen, op bijna 45 kilometer afstand.

19968011.JPG
beeld Sjaak Verboom

Het ledenaantal is al tientallen jaren stabiel, net boven de 200. „Er zijn veel kinderen geboren, maar door huwelijk en werk trekken sommige jongeren weg.” ‘Import’ leert het Fries verstaan en spreekt het soms zelf ook. „Catechisatie geef ik ook grotendeels in het Fries”, zegt Boonstra. „Dat komt voor onze jongeren dichterbij.”

Scholen

Er rijden drie taxibusjes naar de basisschool in Emmeloord. Leerlingen van het voortgezet onderwijs stappen in Lemmer in de bus die vanuit Noord-Friesland naar de Pieter Zandt scholengemeenschap in Kampen rijdt. Omdat die ”Frieslandliner” nu te weinig ruimte heeft, rijdt ook nog een vrijwilliger met een auto vol leerlingen naar de Pieter Zandt.

De Bosktsjerke in Aldemardum –de Friese naam van het dorp– trekt veel vakantiegangers. „Ze komen van enkele campings in de omgeving, maar ook van veel verder weg. Van het voorjaar tot ver in de herfst hebben we altijd wel gasten. ’s Zomers houden we vier diensten. Met 250 mensen in de kerk, 150 in de zaal en ook nog een aantal in het halletje en in de consistoriekamer.” Dat is inmiddels niet meer voldoende om iedereen twee keer een plaats te geven. Daarom volgt een grote groep de diensten via een livestream in een zaal op recreatiepark De Verborgen Hoek.

In 2008 is de kerk aan de voorkant uitgebreid met een entree. Aan de achterkant kwam er in 1975 een zaal bij, en die is in 1998 uitgebreid. „Nu gaan we de toegang tot de orgelgalerij veranderen en het kerkdak isoleren.”

19967908.JPG
Kansel, katheder en banken dateren van begin 2009, de tegels met vloerverwarming eveneens. Het Fama & Raadgeverorgel is van 1986. beeld Sjaak Verboom

Wisselingen

Achter een deur in de hoek van de consistoriekamer gaat het smalle trapje schuil waar Boonstra’s moeder en haar zus naar boven gingen om het orgel te bespelen. Beiden waren meer dan zestig jaar organiste, maar moesten dit werk recent vanwege hun gezondheid opgeven. Inmiddels zijn er weer twee organisten en een hulporganist.

Een wisseling van de wacht was er ook in de kerkenraad. In nog geen vierenhalf jaar tijd overleden de drie ouderlingen. Sinds kort telt de kerkenraad weer drie ouderlingen en twee diakenen. De gemeente kreeg viermaal een predikant, maar is inmiddels bijna 25 jaar vacant. „Als je hoort dat er een predikant naar een kleinere gemeente gaat, is dat voor ons ook weer bemoedigend.”

In een groot deel van Friesland, van Oudemirdum tot Leeuwarden, is nauwelijks meer een behoudende gemeente te vinden, zeggen de ambtsdragers. „Veel kerkgebouwen hebben een andere functie gekregen. We mogen opmerken dat de Heere onze gemeente nog in stand heeft gehouden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer