Kerk & religiepodcast sprekend RD
Wat je misschien nog niet wist van Kerst

Kerst is misschien wel het bekendste feest binnen het christendom. Maar behalve het herdenken van de geboorte van Jezus in de stal van Bethlehem lijkt het tegenwoordig om veel meer te gaan: lichtjes, cadeaus en gezelligheid. Zijn dat puur niet-christelijke elementen, of valt er een lijn te trekken naar het Bijbelse verhaal?

Redactie podcast
beeld RD
beeld RD

In de nieuwe aflevering van Sprekend RD bespreekt hoogleraar kerkgeschiedenis prof. dr. Herman Selderhuis een aantal feiten rond Kerst die misschien wat minder bekend zijn.

Volgens Selderhuis, verbonden aan de Theologische Universiteit Apeldoorn en predikant, is het kerstfeest zoals we dat nu vieren in de plek gekomen van het heidense midwinterfeest. Dat werd rond de kortste dag van het jaar, 21 december, gevierd. Met het feest werd het einde van de winter gemarkeerd. Bovendien wees het vooruit op de nieuwe bloeitijd.

Er zijn zeker overeenkomsten tussen dat zonnewendefeest en het kerstfeest, aldus Selderhuis. Denk aan de betekenis van het licht; ook nu steken mensen massaal lichtjes aan. „En ook de kerstboom is ten dele op het heidense feest terug te voeren. De groene takken verwijzen naar het nieuwe leven dat wacht.”

Kerst wordt door christenen wereldwijd op een verschillende manier gevierd, vertelt Selderhuis. De Russisch-orthodoxe kerk viert het in januari, in Duitsland is kerstavond het belangrijkste moment. „Als je wilt kun je dus twee weken lang Kerst vieren.”

Beluister hier de podcast:

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer