Buitenland
Oekraïense mannen in buitenland niet onder druk terug naar huis

Oekraïne is niet van plan staatsburgers in het buitenland onder druk terug te roepen, zodat zij als militair kunnen dienen in de oorlog tegen Rusland. Het ministerie van Defensie probeert met deze toelichting uitspraken van minister Roestem Oemjerov te verduidelijken.

De defensieminister had het over de rekrutering van Oekraïense mannen die in het buitenland wonen. Ook zei hij dat er wordt gesproken over eventuele gevolgen voor mannen die zich niet bij de rekruteringscentra melden.

Een woordvoerder van zijn ministerie zegt dat er geen sancties of juridische gevolgen zijn voor degenen die wegblijven. De oproep van de minister aan Oekraïners om zich bij de strijdkrachten te voegen, geldt volgens de zegsman ook voor Oekraïners in het buitenland. Het Oekraïense leger wil tot 500.000 extra militairen mobiliseren voor de oorlog tegen Rusland.

De Oekraïense regering kondigde kort na het begin van de Russische invasie een algemene mobilisatie af. Bijna alle mannen tussen de 18 en 60 jaar mogen sindsdien het land niet uit. In de praktijk verlieten velen van hen het land toch.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer