Buitenland
China lanceert ruimtevaartuig opnieuw in baan om de aarde

China heeft succesvol een herbruikbaar onbemand ruimtevaartuig gelanceerd, de derde lancering van dit toestel sinds 2020. China zegt dat de testvluchten bedoeld zijn om herbruikbare technologieën te ontwikkelen die de kosten van ruimtevluchten moeten drukken.

Het ruimtevaartuig werd donderdag vanaf lanceerbasis Jiuquan in de Gobiwoestijn gelanceerd met een Lange Mars 2F-raket, het type waarmee China ook astronauten de ruimte in brengt, aldus Chinese staatsmedia.

Het ruimtevaartuig zal „een bepaalde tijdsperiode” in een baan om de aarde draaien voor het terugkeert naar zijn landingsplek in China. Tijdens de vlucht zal het toestel experimenten uitvoeren, zeiden de staatsmedia zonder in details te treden. De vorige lancering van het ruimteschip vond plaats in augustus 2022, waarna het na een verblijf van 276 dagen in een baan om de aarde terugkeerde.

Afbeeldingen van het Chinese ruimtevaartuig zijn nooit aan het publiek getoond.

Zowel de Verenigde Staten als China werken aan onbemande ruimtevaartuigen. Uren voor de Chinese lancering moest SpaceX de lancering van het Amerikaanse toestel, de X-37B, door weersomstandigheden en technische problemen afgelasten. Bij een vorige missie bleef dit toestel 900 dagen in de ruimte.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer