Corona: het is er nog en het blijft riskant
Corona is naar de achtergrond verdwenen, maar waart nog steeds volop rond. Hoe gevaarlijk is het virus? En is het verstandig om thuis te blijven na een besmetting? Vijf vragen.
Momenteel zijn er veel zieken. Welke virussen gaan op dit moment rond?
Wat betreft de zogeheten luchtwegvirussen –dit zijn virussen die verkoudheidsklachten geven– grijpt vooral corona om zich heen, op de voet gevolgd door het rhinovirus, het RS-virus en het influenzavirus. Dat blijkt uit gegevens van het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (Nivel), dat monsters verzamelt van 140 peilstations (huisartsenpraktijken) verspreid door het land. Het coronavirus werd vorige week bij bijna 20 procent van de onderzochte monsters aangetroffen.
Ook uit metingen in rioolwater blijkt dat corona sterk in de lift zit. Het aantal virusdeeltjes die de afgelopen dagen werden gemeten, is niet eerder zo hoog geweest. Rioolwatermetingen hebben volgens het RIVM een belangrijke rol bij het zicht houden op het virus. Omdat nog maar weinig mensen zich bij de GGD laten testen, zijn gegevens over het aantal positieve testen minder geschikt.
De pandemie is voorbij, de maatregelen zijn opgeheven. Waarom zou ik me nog druk maken om corona?
Het coronavirus is inderdaad lang niet zo gevaarlijk meer als kort na de uitbraak van de pandemie in begin 2020. Dat ligt niet zozeer aan het virus als wel aan de opgebouwde immuniteit. De meeste mensen hebben afweer gekregen door vaccinatie of een doorgemaakte infectie. Weliswaar daalt de concentratie antistoffen in het bloed na verloop van tijd, maar door zogeheten geheugencellen is het lichaam toch in staat het virus langdurig te onthouden – en bij een nieuwe infectie te herkennen en snel uit te schakelen.
Toch blijft corona een virus waarvan mensen goed ziek kunnen worden. Zeker ouderen en kwetsbaren moeten blijven oppassen. Corona is méér dan een onschuldig verkoudheidsvirus.
Is dat zo? Ik kreeg corona, maar had nauwelijks klachten.
Veel mensen gaan fluitend door een infectie heen. Maar er zijn er genoeg die flink last kunnen hebben van het virus en klachten krijgen als koorts, hoesten, benauwdheid en verlies van reuk en smaak.
Bij sommigen zijn de klachten zo hevig dat een ziekenhuisopname nodig is. Woensdag lagen er 867 coronapatiënten in het ziekenhuis en 49 op de intensive care. Dat is bijna een verdubbeling in twee weken tijd. In het Radboudumc is de druk op bepaalde afdelingen aan het toenemen en moeten artsen al regelmatig zoeken naar bedden, zei internist-infectioloog Chantal Rovers donderdag in het AD.
Ook krijgt een deel van de patiënten te maken met vervelende restklachten die maanden tot jaren kunnen aanhouden, zoals vermoeidheid, minder goed kunnen denken of onthouden, niet fit zijn en een bang of somber gevoel. Volgens een recent Canadees onderzoek lopen mensen na iedere corona-infectie 10 tot 15 procent kans op het krijgen van langdurige klachten (post-covid).
Dan is het misschien maar beter om afstand te houden, een mondkapje te dragen en bij een besmetting thuis te blijven.
Dat is geen gekke gedachte. Zo raadt longarts dr. Merel Hellemons van het Erasmus MC aan voorzichtig te zijn en bij klachten in isolatie te gaan. Ze vindt dat er te weinig wordt gewaarschuwd voor corona, zei ze woensdag tegen RTL Nieuws.
De rijksoverheid heeft weliswaar alle coronaspecifieke maatregelen ingetrokken, maar geeft wel adviezen om luchtweginfecties te voorkomen en de verspreiding van virussen te beperken. Zo raadt ze mensen met klachten aan thuis te werken, afstand te houden en contact met kwetsbaren te vermijden. Als contact toch nodig is, in geval van bijvoorbeeld mantelzorg, luidt het advies een mondneusmasker te dragen.
Doe ik er goed aan een coronaprik te halen?
Dat is een persoonlijke afweging, waarbij geloofsargumenten een rol kunnen spelen. Overigens komt niet iedereen meer in aanmerking voor de coronaprik. De najaarsronde van de coronavaccinatie, die tot en met vrijdag 22 december loopt, is bedoeld voor een aantal doelgroepen, zoals 60-plussers, zwangere vrouwen en zorgmedewerkers.