Muziek
Eerste Improvisatielaboratorium in aanloop naar improvisatieconcours Haarlem

In aanloop naar het improvisatieconcours in Haarlem wordt voor de eerste keer een Improvisatielaboratorium georganiseerd. Dit vindt plaats op 25 en 26 maart 2024.

Het Müllerorgel van de Grote of Sint Bavo in Haarlem. beeld Gert de Looze
Het Müllerorgel van de Grote of Sint Bavo in Haarlem. beeld Gert de Looze

Toen in 2022 tijdens het improvisatieconcours van het Internationaal Orgelfestival Haarlem geen prijs werd uitgereikt, is volgens de organisatie al snel besloten het prijzengeld in te zetten voor een zogeheten Improvisatielaboratium.

Daarbij worden „in een laboratoriumachtige omgeving de grenzen van improvisatie verkend zonder de connectie met het ambacht te verliezen.” Onder leiding van drie „toonaangevende” improvisatoren Zuzana Ferjenčíková, Thomas Lacôte en Franz Danksagmüller zullen de deelnemers de „muzikale fundamenten van de improvisatiekunst verkennen en tegelijkertijd nieuwe wegen ontdekken in een professionele sfeer met open discussies en het uitproberen van creatieve nieuwe ideeën en speeltechnieken.”

Tijdens het laboratorium worden de drie Haarlemse orgels gebruikt die ook tijdens het concours worden bespeeld: de instrumenten in de Doopsgezinde Kerk, de Bavokerk en de Grote Zaal van de phil.

Het improvisatieconcours zelf wordt gehouden van 15 tot en met 19 juli. De wedstrijd is onderdeel van het 55e Internationaal Orgelfestival Haarlem. Andere festivalpeilers zijn de zomeracademie en een reeks concerten door organisten uit binnen- en buitenland.

Meer informatie: www.organfestival.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer