Buitenland
Britse premier onder vuur van partijgenoten over migratieplan

Conservatieve parlementariërs klagen steen en been dat hun premier Rishi Sunak niet in staat lijkt illegale migratie te stoppen. Ze vinden zijn voornaamste plan om dat te doen in samenwerking met Rwanda ook ontoereikend. Dinsdag komt het Lagerhuis bijeen om over Sunaks inmiddels aangepaste plan te debatteren en te stemmen.

Sunak wil illegale immigranten die voornamelijk met bootjes in Engeland landen, ontmoedigen door hen voor altijd een verblijfsstatus te ontzeggen en uit te zetten naar Rwanda. Dat Midden-Afrikaanse land is ze bereid tegen een vergoeding op te nemen. Het plan voor de deportatie naar Rwanda sneuvelde eerder om juridische redenen in rechtszalen, maar het is na een nieuwe overeenkomst met Rwanda aangepast.

Sunak wil dat dinsdagmiddag door het parlement loodsen. Maar dit zou kunnen mislukken, omdat er volgens Britse media in zijn eigen partij „een burgeroorlog” is uitgebroken over de Rwanda-deal en over de vraag of Sunak heeft gefaald en zijn belofte breekt om illegale immigratie te stoppen. De rechtervleugel van de partij vindt Sunak veel te slap optreden in de nijpende kwestie, maar er zijn ook partijgenoten die om andere redenen vraagtekens plaatsen bij het Rwanda-plan.

De leider van Labour en de Britse oppositie, Keir Starmer, heeft gezegd dat de diep verdeelde Conservatieve Partij het land niet langer kan regeren. „De capaciteiten van de partij om dat te doen” zijn volgens Starmer „volkomen ingestort”. Indien het parlement in de huidige samenstelling aanblijft, wordt het in december volgend jaar ontbonden en dan volgen uiterlijk in januari 2025 verkiezingen. Er kunnen ook vervroegde verkiezingen gehouden worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer