BinnenlandBrand Bethelkerk
Aanhouding na afbranden kerk

Een 36-jarige man uit Best (Noord-Brabant) is aangehouden vanwege betrokkenheid bij de brand in de Bethelkerk in Rotterdam-Overschie. De man meldde zichzelf kort na de brand op het politiebureau.

L. Vogelaar
Ravage in Rotterdam nadat een felle brand de Bethelkerk verwoestte. Een man uit Brabant is aangehouden vanwege mogelijke brandstichting. beeld ANP, Iris van den Broek
Ravage in Rotterdam nadat een felle brand de Bethelkerk verwoestte. Een man uit Brabant is aangehouden vanwege mogelijke brandstichting. beeld ANP, Iris van den Broek

Met zijn gemeenteleden stond ds. J. van ’t Hof in de nacht van woensdag op donderdag toe te kijken hoe hun kerk afbrandde. „Er was enorme verslagenheid.” Tot 22.00 uur waren er woensdagavond activiteiten geweest in het kerkgebouw van de Nederlandse gereformeerde kerk. De lichten gingen uit, de deuren op slot, de bezoekers naar huis. Drie kwartier later werd brand ontdekt.

Het vuur greep snel om zich heen. Vanwege de omvang van de brand schaalde de brandweer op naar Grip 1 en werden meerdere blusvoertuigen opgeroepen. Het droneteam van de brandweer nam van bovenaf de situatie in ogenschouw. Een aantal omliggende huizen werd uit voorzorg ontruimd, maar het vuur sloeg niet over.

Bij de brand kwam veel rook vrij. De kerk brandde als een fakkel. Metershoge vlammen sloegen uit het 700 vierkante meter grote pand. Uiteindelijk stortte het dak in. Daardoor kon de brandweer van bovenaf blussen. Ook een groot deel van de voorgevel bezweek. De straat lag bezaaid met puin.

Camerabeelden

De brand trok veel bekijks. Ds. Van ’t Hof was twintig minuten na het uitbreken van de brand aanwezig. „Ik woon er vlakbij.” Om drie uur in de nacht was hij pas weer thuis. „Het dringt nog niet zo goed door wat er is gebeurd. Er is een stuk gemeenschapsgeschiedenis verloren gegaan.”

Het nablussen duurde uren. Het onderzoek naar de brand wordt bemoeilijkt door instortingsgevaar. Omwonenden meldden dat op camerabeelden te zien was dat een man naar de kerk liep, de voordeur opende –kennelijk met een sleutel– en op zijn gemak naar binnen ging. Er waren al vlammen te zien toen de man weer naar buiten kwam. Buurtbewoners verklaarden dat ze twee knallen hoorden. Het motief van de vermoedelijke dader is nog onduidelijk.

Vier gemeenten

Vier kerkelijke gemeenten zitten opeens zonder onderdak, zegt de predikant, die bijna acht jaar in Overschie staat. „’s Zaterdagsavonds komt hier een Surinaamse gemeente bijeen, op zondagmorgen houden we zelf dienst, ’s middags een Franstalige Congolese gemeente met leden uit een groot gebied en daarna houdt een evangelische gemeente een dienst.”

Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen deed de kerk nog dienst als stembureau. Tot de huurders behoren Divine Romance Ministries, Eglise Evangelique Armée du Seigneur en Kerk aan Huis Overschie. Die laatste kondigde aan tijdelijk in een christelijke basisschool bijeen te zullen komen.

Donderdagavond kwam ds. Van ’t Hof met zijn gemeente bij elkaar. „We proberen nu eerst onderdak te regelen voor komende zondag; daarna zoeken we een definitievere oplossing.”

Streekgemeente

De kerk was dit jaar juist een eeuw oud. De middenstandsvereniging van Overschie –toen nog een dorp– liet in 1923 een verenigingsgebouw neerzetten aan de Oranjestraat. Vanaf de jaren zestig werden er kerkdiensten gehouden, in de jaren tachtig kocht de Nederlandse gereformeerde kerk het pand aan. „Na de scheuring in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt was dit de enige buitenverbandse gemeente in Rotterdam. Daardoor heeft ze steeds een streekfunctie gehad.” Een deel van de bijna driehonderd leden woont in Berkel en Rodenrijs, Capelle aan den IJssel en Nieuwerkerk aan den IJssel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer