Buitenland
Climate Group: verbeter regelgeving voor hernieuwbare energie

Het is belangrijk dat landen zich wereldwijd gaan inzetten om de hernieuwbare energie te verdriedubbelen, bevestigt Jeroen Gerlag, hoofd van de Europese tak van maatschappelijke organisatie Climate Group. Maar in het beleid zitten bij veel landen nog belemmeringen, aldus een rapport van de klimaatgroep dat maandag tijdens de klimaattop in Dubai is gepubliceerd.

De regels voor hernieuwbare energie moeten beter, schrijft de organisatie daarom. „Kijk bijvoorbeeld naar Korea”, zegt Gerlag. „In het beleid staat dat zonnepanelen op een bepaalde minimumafstand moeten staan van de bewoonde wereld. Dat staat praktisch gebruik ervan in de weg.” Bij het weghalen van dat soort belemmeringen, zullen ook meer mensen en bedrijven investeren in hernieuwbare energie.

Climate Group heeft in dit rapport de Nederlandse situatie niet meegenomen. „Maar alsnog kunnen de aanbevelingen heel nuttig zijn voor onze overheid”, vindt Gerlag, die de Europese tak vanuit Amsterdam aanstuurt. „Bovendien werken we ook samen met bedrijven om zo een brug te slaan tussen beleid en ondernemingen.”

Veel landen hebben op de klimaattop in Dubai al een verklaring getekend dat ze hernieuwbare energie tegen 2030 willen verdriedubbelen. „Heel belangrijk”, noemt Gerlag dat. „Wel vinden we ook dat de fossiele brandstoffen uitgefaseerd moeten worden.” Dat is een uitspraak waar landen het voorlopig nog niet over eens raken op de COP28. Europa, waaronder Nederland, zegt een uitfasering te willen, oftewel „phase out”. Maar voorlopig lijkt het erop dat de meeste andere landen het liever houden bij een veiliger „phase down”, oftewel: afbouwen.

Climate Group houdt wel goede hoop dat landen het wereldwijd eens raken om fossiele brandstoffen uit te faseren. „Laten we ons daarop richten. Daarbij willen we vooral samenwerkingen zien tussen overheden en bedrijven”, zegt Gerlag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer