Buitenland
Tsunamigolven vallen in Japan mee na aardbeving Filipijnen

De tsunamigolven die Japan hebben bereikt na de aardbeving bij de Filipijnen waren minder hoog dan gevreesd. Volgens de Japanse meteorologische dienst werden op het eiland Hachijojima, 290 kilometer ten zuiden van Tokio, rollers van 40 centimeter geconstateerd, te wijten aan het natuurgeweld. Eerder was gewaarschuwd voor golven van een meter.

Het Zuid-Filipijnse eiland Mindanao werd zaterdag opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 7.7 en een naschok van 6.4. Het epicentrum lag 21 kilometer ten noordoosten van de kustplaats Hinatuan. Over de diepte bestond verschil van mening. Mensen in de buurt van de zee werd aangeraden naar een hoger gelegen plek landinwaarts te gaan door het tsunamigevaar.

Volgens ooggetuigen in het gebied, dat wel gewend is aan aardbevingen, was deze krachtig en lang genoeg om voor paniek te zorgen. Veel bewoners gaven gehoor aan de oproep van de autoriteiten een veilig heenkomen te zoeken. Er zijn nog geen meldingen over mogelijke slachtoffers of aangerichte schade.

Twee weken geleden werd Mindanao ook al getroffen door een aardbeving met een magnitude van 6.7. Zeker negen mensen kwamen om het leven. Gebouwen schudden op hun grondvesten en het dak van een groot winkelcentrum stortte deels in.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer