Kerk & religie

Kogel door de kerk: GKN erkennen DGK als „ware kerken van Christus”

De Gereformeerde Kerken Nederland (GKN) erkennen De Gereformeerde Kerken (DGK) als „ware kerken van Christus die staan en bouwen op het fundament van profeten en apostelen”.

2 December 2023 21:56Gewijzigd op 18 January 2024 11:39
Synode van de GKN, bijeen in de Bethelkerk in Harderwijk. beeld Addy de Jong
Synode van de GKN, bijeen in de Bethelkerk in Harderwijk. beeld Addy de Jong

Dat spraken de twaalf afgevaardigden op de generale synode van de GKN, bijeen in Harderwijk, zaterdag unaniem uit. Ook besloten zij de kansels van de GKN open te stellen voor predikanten uit DGK en attestaties van leden van DGK te aanvaarden.

Dit besluit valt historisch te noemen. Vanaf nu zijn de twee kleine kerkgenootschappen, die respectievelijk zo’n 1600 en circa 1500 leden tellen, „in staat van vereniging”, zei synodepreses ds. R.J. Visser. „Laten we zondag in onze gemeenten de Heere danken voor wat hij ons vandaag heeft gegeven.”

Op 12 januari 2024 vergaderen DGK in hun (vervroegd bijeengeroepen) generale synode. Zij spraken al eerder uit dat zij de GKN zien als ware kerken van Christus. Daarmee is voor beide kerkgenootschappen, begin deze eeuw allebei voortgekomen uit de voormalige Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, de weg vrij om tot institutionele eenwording te komen.

Meningsverschil

Over hoe en hoe snel die feitelijke ineenvlechting van beide kerken moet plaatsvinden, bestond zaterdag in Harderwijk nog wel meningsverschil. In een al enkele jaren gereed liggend rapport stelt het deputaatschap eenheid gereformeerde belijders voor om, zodra ook DGK de GKN als kerk van Christus hebben erkend, meteen in één generale synode verder te vergaderen. Die synode moet dan de feitelijke vereniging van beide kerkverbanden tot stand brengen.

De generale synode van de GKN besloot zaterdag echter anders. Zij gaat DGK vragen een deputaatschap in te stellen om de daadwerkelijke eenwording te gaan voorbereiden. Dat deputaatschap moet onder meer de verschillen in vigerend kerkrecht in kaart gaan brengen, een voorstel doen voor het indelen van het nieuwe kerkverband in classes, een naam verzinnen voor het nieuwe kerkverband en een gezamenlijke generale synode gaan voorbereiden.

CGK en HHK

De synode stemde zaterdag ook in met voorstellen van het deputaatschap eenheid gereformeerde belijders die de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) en de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) raken. Gesprekken met de CGK zullen, samen met de DGK, worden voortgezet. Waarbij de GKN zich realiseren dat „de CGK zich in een moeilijke situatie bevinden en dat het onduidelijk is waar de CGK in de toekomst voor staan”.

Ook de contacten met de HHK zullen worden voortgezet. Over deze contacten meldde deputaat ds. L. Heres dat er een bijeenkomst is geweest waarop door vertegenwoordigers van de GKN en van de HHK twee preken besproken zijn, beide over Zondag 23 van de Heidelbergse catechismus. De ene preek was van de hand van ds. A. Jongeneel (GKN), de andere van ds. J.C. den Ouden (HHK). Die bespreking leidde tot wederzijdse herkenning. „Het verraste de vertegenwoordigers van de HHK dat ze in ‘onze’ preek geen verbondsautomatisme aantroffen.”

Bunschoten-Spakenburg

Ook de contacten met de gemeenten in Urk, Vroomshoop en Capelle-Noord, die op 1 mei dit jaar niet meegingen met de vorming van de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK), zullen –samen met de DGK– worden voortgezet. Dat geldt ook voor het contact met de hersteld gereformeerde kerk Bunschoten-Spakenburg, die „zich graag bij ons wil aansluiten zodra DGK en GKN elkaar erkend hebben en kerkelijke eenheid vorm hebben gegeven”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer